Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Στιγμές διακοπών και χαλάρωσης!

Μια που ο μήνας Ιούλιος έφτασε στην μέση και ο Αύγουστος είναι κατά κύριο λόγω μήνες διακοπών στην Ελλάδα σκέφτηκα να γράψω ένα ανάλαφρο άρθρο για την ανάγκη των διακοπών κατόπιν παραινέσεως εκλεκτού φίλου που ποτέ δεν κάνει διακοπές. λέει  πως δεν είναι η Δ.Ε.Η  για να κάνει διακοπές.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι, από τον φοιτητή μέχρι τον συνταξιούχο και τον σκληρά εργαζόμενο έχουν ανάγκη τις διακοπές. Ειδικά στη σημερινή εποχή, η έννοια του διακόπτω τα πάντα αποκτά μια ιδιαίτερη και πολύτιμη σημασία. Η σκληρή πραγματικότητα, το ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον, η καθημερινότητα που έχει εξελιχθεί σε μάχη για επιβίωση αλλά και η καθημερινότητα που απαιτεί πολύ κόπο για να διεκπεραιωθεί και να οργανωθεί, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ανεκτά αν δεν υπάρχει στον ορίζοντα μία ανάπαυλα για ανασύνταξη δυνάμεων.
Η γιαγιά που κρατάει τα παιδιά στην διάρκεια της ημέρας, οι γονείς που δουλεύουν συνεχώς προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις της οικογένειας, η εργαζόμενη μητέρα που συχνά προσπαθεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία σε πολλά κοινωνικά πρότυπα και που η πραγματική της εργασία σταματάει τα μεσάνυχτα, ο καριερίστας που προσπαθεί ταυτόχρονα να διατηρήσει την κοινωνική του ζωή και να βλέπει συχνά τους φίλους του, ο μαθητής που περνάει ώρες πάνω από το βιβλίο και ταυτόχρονα προσπαθεί να είναι εξαιρετικός σε όλες τις εξωσχολικές απαιτήσεις, είναι μόνο μερικά παραδείγματα ανθρώπων που έχουν αναλάβει διπλούς και τριπλούς κοινωνικούς ρόλους στην καθημερινότητά τους. Η αλήθεια είναι επίσης ότι αυτή η νευρωτική συνήθεια ανάληψης πολλαπλών ρόλων είναι φαινόμενο κυρίως της εποχής μας κυρίως αν δεν τα βλέπουμε ως ρόλους.
Μέσα σε μία τέτοια δύσκολη και πολύπλοκη πραγματικότητα, οι διακοπές πρέπει να θεωρούνται επιβεβλημένες και όχι πολυτέλεια. Η διάρκεια των διακοπών δεν έχει τόσο σημασία (φυσικά αν υπάρχει δυνατότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα καλύτερα) όσο έχει η ποιότητα αν και η σύγχρονη επιστήμη συνιστά 2-3 εβδομάδες συνεχόμενης άδειας από την δουλειά. Ο καθένας είναι σε θέση να γνωρίζει τί τον ανακουφίζει και τί τον ξεκουράζει καλύτερα, τί είναι αυτό που λαχταράει και τί είναι αυτό που απολαμβάνει και με αυτό θα πρέπει να επιβραβεύει τον εαυτό του για τις χειμερινές του προσπάθειες.
Βέβαια δεν αρκεί να λείψουμε απλά από την εργασία μας και να αλλοτριωθούμε στους ρυθμούς της καθημερινότητας που επιβάλλει το αστικό περιβάλλον. Η φυγή στο φυσικό μας περιβάλλον, στην φύση, στην εξοχή είναι ότι καλύτερο. Εκεί που θα βρούμε λίγο χρόνο για την οικογένεια μας, να παίξουμε με τα παιδιά μας, να χαρούμε τον εαυτό μας, να κολυμπήσουμε ξένοιαστοι, να χαλαρώσουμε γενικά. Θα αποτοξινωθεί οργανισμός μας από τις «τοξίνες» της δουλειάς, αλλά και γενικά από την παραμονή στις βεβαρημένες με ρύπους και άγχος πόλεις.
Επίσης στις διακοπές υπάρχει λιγότερο «καθισιό» οπότε και καλύτερη υγεία! Η καθιστική ζωή που κάνουμε μας έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Με τις διακοπές και την ξεκούραση, ο άνθρωπος «εξαναγκάζει» το σώμα του να γυμναστεί. Στο θέρετρο όπου θα πάει θα περπατήσει αποστάσεις μεγαλύτερες από εκείνες που χωρίζουν το γραφείο του από το πάρκινγκ. Επίσης, σίγουρα, θα κολυμπήσει κι έτσι θα έχει τη δυνατότητα να βρει ένα μέρος της χαμένης του φόρμας!
Οι διακοπές βοηθάνε και στην ανασυγκρότηση του οργανισμού! Στη διάρκεια των διακοπών εξαφανίζονται.... μυστηριωδώς πολλές χρόνιες ασθένειες. Ειδικά στα γαστρεντερολογικά, η βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς φτάνει μέχρι και το 100%. Ωστόσο, η αιτία είναι μάλλον ψυχολογική παρά καθαρά διατροφική, μια που στη διάρκεια των διακοπών τρώμε συνήθως πιο ανθυγιεινά.
Η μόλυνση στον πλανήτη μας είναι καθολική, αλλά οι επαρχιακές περιοχές είναι κατά κανόνα λιγότερο επιβαρυμένες από τις αστικές και οι νησιώτικες με τη σειρά τους ακόμα λιγότερο επιβαρυμένες από τις αγροτικές. Εάν κάποιος βρεθεί στον «καθαρό αέρα» της εξοχής, οι πνεύμονές του θα αρχίσουν να λειτουργούν καλύτερα μέσα σε 72 ώρες, δηλαδή σε τρείς μέρες. Παράλληλα η διαμονή στην εξοχή, έστω και για λίγο, θα μειώσει τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος αργότερα από σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού!
Όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι στις διακοπές έχουμε καλύτερο ύπνο. Τα μειωμένα επίπεδα άγχους, σε συνδυασμό με την περισσότερη ησυχία που επικρατεί στα περισσότερα παραθεριστικά κέντρα, ευεργετεί απόλυτα τον ύπνο μας. Επίσης η ησυχία και οι φυσικοί ήχοι της εξοχής βοηθούν το ακουστικό νεύρο να ανακάμψει και να ξεκουραστεί. Ακόμα, η ησυχία μειώνει σημαντικά τη χοληστερίνη, την πίεση, καθώς και τις πιθανότητες να παρουσιάσουμε ασθένειες, από πονοκεφάλους μέχρι διάφορες λοιμώξεις.
Στις διακοπές μας αποκτούμε ορμονική ισορροπία από το φως του ήλιου! Όσο παράξενο και αν ακούγεται ο σύγχρονος εργαζόμενος χάνει τη φυσική διακύμανση του ηλιακού φωτός στη διάρκεια της ημέρας και γίνεται δέκτης του σταθερού φωτισμού, του τεχνητού.
Και το σημαντικότεροι στις διακοπές γινόμαστε…καλοί! Ξεφεύγουμε από τον υπερπληθυσμό του αστικού κέντρου και τις αρνητικές σκέψεις που πλανιόνται στον αέρα. Παράλληλα, η έλλειψη της βουής της πόλης μας κάνει πιο φυσιολογικούς. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η ηχορύπανση της πόλης διαταράσσει σε σημαντικό βαθμό τη συναισθηματική ισορροπία του ατόμου, το κάνει πιο ευερέθιστο, λιγότερο πρόθυμο να συνδράμει το διπλανό του, λιγότερο ανεκτικό και πιο απειλητικό!

Εάν προτιμήσετε την Σάμο σίγουρα θα έχετε, καλές διακοπές και καλή ξεκούραση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου