Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Χαμογέλα.

Ένα χαμόγελο δεν κοστίζει τίποτα ενώ προσφέρει πολλά. Κάνει πιο πλούσιους εκείνους που το λαμβάνουν χωρίς να κάνει φτωχότερους εκείνους που το δίνουν. Ένα χαμόγελο δημιουργεί ευτυχία στο σπίτι, καλλιεργεί την καλή θέληση στη δουλειά και είναι μία επικύρωση φιλίας. Ξεκουράζει τους ταλαιπωρημένους, δίνει χαρά σε αυτούς που έχουν χάσει το θάρρος τους, είναι σαν ηλιαχτίδα για τους λυπημένους και είναι το καλύτερο αντίδοτο της Φύσης για τις φασαρίες.
Μερικοί άνθρωποι είναι πολύ κουρασμένοι για να μας δώσουν ένα χαμόγελο.
Ας τους δώσουμε εμείς το δικό μας χαμόγελο διότι κανείς δεν χρειάζεται τόσο πολύ ένα χαμόγελο όσο αυτός που δεν έχει πια να δώσει. Αν και διαρκεί μόνο μια στιγμή, μπορεί να το θυμόμαστε σε όλη μας τη ζωή. Έχει τεράστια αξία, αλλά κανένας δεν είναι τόσο φτωχός ώστε να μην μπορεί να το μοιραστεί ή τόσο πλούσιος ώστε να μην το χρειάζεται.
Το χαμόγελο δημιουργείται από μια μυϊκή σύσπαση με την οποία τα μάτια ζωηρεύουν και οι γωνίες του στόματος στρέφονται ελαφρώς προς τα επάνω εκφράζοντας ικανοποίηση. Τις πρώτες λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση, το μωρό χαμογελάει . Αυτά τα πρώρα χαμόγελα είναι γνωστά ως αντανακλαστικά, ή ακούσια, χαμόγελα, που εμφανίζεται συχνά στη διάρκεια των ονείρων και σχετίζεται με τα ενδόμυχα αισθήματα και τη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος. Ακόμη και στους ενήλικους αυτό το χαμόγελο εμφανίζεται έπειτα από ένα γεύμα ή όταν ακούμε μουσική. Όμως από την ηλικία των 6 εβδομάδων, το μωρό χαμογελάει ανταποκρινόμενο σε κάποιο πρόσωπο ή φωνή.
Το "κοινωνικό χαμόγελο"-το εκούσιο, συνειδητό- μας χαροποιεί, είτε είμαστε μωρά είτε ενήλικοι. Λέγεται ότι αυτό το χαμόγελο ασκεί θετική επίδραση και στη σωματική μας υγεία.
Ένας άλλος σημαντικός λόγος για τον οποίο πρέπει να χαμογελάμε είναι ότι αυτό ασκεί θετική επίδραση στους άλλους. Το ειλικρινές χαμόγελο φανερώνει τα αισθήματά μας χωρίς την ανάγκη για λόγια, είτε εκφράζει χαιρετισμό είτε συμπάθεια είτε ενθάρρυνση. Μερικές φορές, το να κοιτάξουμε και μόνο το ελκυστικό χαμόγελο ενός παιδιού σε μια φωτογραφία μπορεί να φέρει χαμόγελο στα δικά μας χείλη. Όταν κάποιος μας χαμογελάσει με θέρμη, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο ήρεμοι και να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την απογοήτευση ή τις προκλήσεις.
Με την ενηλικίωση και την κοινωνικοποίησή μας, το χαμόγελο γίνεται ένα μέσο που διευκολύνει τις σχέσεις μας με τους άλλους γύρω μας. Είναι ένας τρόπος για να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας, την χαρά, την αποδοχή και την συμπάθεια μας προς τους άλλους ανθρώπους. Το ίδιο χαμόγελο εμφανίζεται στα χείλη μας και κάθε φορά που βιώνουμε κάτι ευχάριστο στην ζωή μας.
Συχνά μέσα στις κοινωνικές συναναστροφές, το χαμόγελο, γίνεται κάποιες φορές εργαλείο για την ικανοποίηση φιλοδοξιών και στόχων συχνά πολύ ιδιοτελών. Τότε εμφανίζεται το ειρωνικό χαμόγελο, το κυνικό, το υποκριτικό, το απαιτητικό, το χαμόγελο που ζητιανεύει από τους άλλους κ.λ.π. Ήδη σε αυτήν την φάση έχουμε απομακρυνθεί αρκετά από την αρχική μας φύση, την αθωότητα της βρεφικής ηλικίας. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο άνθρωπος είναι ακόμα πολύ κοντά στο αρχικό του πνεύμα. Για αυτόν τον λόγο, χαρακτηρίζουμε τα χαμόγελα των παιδιών αθώα.
Το εσωτερικό χαμόγελο, το χαμόγελο που συμμετέχει, εκτός από το πρόσωπο, και το τελευταίο κύτταρο στο σώμα μας είναι λοιπόν έμφυτο στον άνθρωπο και μπορεί να γίνεται αυθόρμητα κάθε στιγμή της ζωής μας και ιδιαίτερα τις στιγμές που γεμίζουμε αγάπη για τον εαυτό μας, την φύση ή τους άλλους γύρω μας. Το εσωτερικό χαμόγελο είναι η ένδειξη της παρουσίας του Θεού μέσα μας.
Πολύ συχνά όμως η ζωή με τις δυσκολίες της, μας οδηγεί σε λάθος μονοπάτια που μας απομακρύνουν από τον πρωταρχικό μας εαυτό. Γεμίζουμε μίσος, φθόνο, ανταγωνισμό και κυρίως φόβο. Τότε πρέπει να μάθουμε ξανά να χαμογελάμε εσωτερικά, να ξαναβρούμε την αρχική μας φύση. Την αρχική μας αθωότητα. Να μπορέσουμε να αποδεχτούμε τον εαυτό μας από την αρχή και να θυμηθούμε όλα αυτά για τα οποία τον εκτιμούμε και τον αγαπούμε.
Γι’ αυτό να προτιμάμε να είμαστε κοντά σε ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν, ιδιαίτερα όταν έχουμε κάποια "πληγή" να γιατρέψουμε. Και είναι αυτή η αγάπη, κάτι που ποτέ δεν μειώνεται, ούτε εξαντλείται. Όσο την μοιράζεσαι με τον άλλον, τόσο αυτή αυξάνει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου