Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΙΘ'.

ΠΕΡΙΛΗΨΙΣ : Το δικαίωµα υποβολής αναφορών και νοµοσχεδίων. Τα πολιτικά εγκλήµατα δικαζόµενα υπό των δικαστηρίων. Η διαφήµισις εις τα πολιτικά εγκλήµατα.

Εάν δεν παραδεχώµεθα όπως ο καθείς ασχολήται απ’ ευθείας µε την πολιτικήν, θα προκαλούµεν όµως πάσαν αναφοράν και αίτησιν, δι’ ης θα εκαλείτο η Κυβέρνησις να βελτιώση την κατάστασιν του λαού. Τούτο θα µας επιτρέπη να αντιλαµβανώµεθα τα ελαττώµατα ή τας φαντασίας των υπηκόων µας, εις ους θα απαντώµεν δια της εκτελέσεως των περί ων ο λόγος σχεδίων ή δια δικαιολογηµένης αρνήσεως, ήτις θα αποδεικνύη την άγνοιαν των συντακτών των.
Αι στάσεις δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρισθώσιν άλλως πως η ως υλακή κυναρίου εναντίον ελέφαντος. ∆ια καλώς διοργανωµένην Κυβέρνησιν, ουχί από απόψεως αστυνοµικής οργανώσεως, αλλ’ από κοινωνικής τοιαύτης, ο µικρός κύων φωνασκεί εναντίον του ελέφαντος, διότι αγνοεί την ιδίαν του θέσιν και αξίαν. Αρκεί να αποδείξη τις δι’ ενός αξίου παραδείγµατος την αξίαν της µιας ή της άλλης, δια να παύσωσι τα κυνάρια να υλακτώσι και να συνηθίσωσι να κινώσι την ουράν των άµα τη εµφανίσει του ελέφαντος.
∆ια ν’ αφαιρέσωµεν το γόητρον της ανδρείας από το πολιτικόν έγκληµα, θα καθίζωµεν αυτούς επί του εδωλίου των κατηγορουµένων παραπλεύρως µε τους κλέπτας, τους δολοφόνους και τους παντοειδώς ευτελείς και χαµερπείς εγκληµατίας. Τότε η δηµοσία γνώµη θα συγχύση, εν τη σκέψει της, την κατηγορίαν ταύτην των εγκληµατιών µε την καταισχύνην των άλλων και θα περιβάλη τούτους µε την ιδίαν περιφρόνησιν. Είµεθα διατεθειµένοι (και ελπίζω ότι έχοµεν κατορθώσει τούτο) να εµποδίσωµεν τους χριστιανούς να καταπολεµήσωσι τας στάσεις κατ’ αύτον τον τρόπον.

Επί τω σκοπώ τούτω, δια του τύπου, των δηµοσιευοµένων λόγων µας και των ωραίων εγχειριδίων της ιστορίας, έχοµεν διαφηµίσει το µαρτύριον, όπερ δήθεν προτίµησαν οι στασιασταί δια το κοινόν καλόν. Η διαφήµισις αυτή ηύξησε τας τάξεις των φιλελευθέρων και έρριψε χιλιάδας Χριστιανών εις τας τάξεις του ποιµνίου µας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου