Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Στοιχειώδης ψυχολογία

Ένας διάσημος ψυχολόγος είχε αγοράσει ένα αγρόκτημα μόνο για διασκέδαση. Κάθε φορά που έριχνε σπόρους στα οργωμένα αυλάκια ένας στρατός από μαύρα κοράκια  έκανε έφοδο και καταβρόχθιζε τους σπόρους του. Τελικά, καταπίνοντας την περηφάνια του, ο ψυχολόγος απευθύνθηκε στον ηλικιωμένο γείτονά του, τον Μουλά Ναστραντίν.
Ο Χότζας μπήκε μέσα στο χωράφι κι έκανε όλες τις κινήσεις του φυτέματος, χωρίς να χρησιμοποιεί κανένα σπόρο. Τα κοράκια όρμησαν, διαμαρτυρήθηκαν για λίγο και πέταξαν μακριά. Ο Χότζας επανέλαβε την διαδικασία την επόμενη μέρα και μετά την επόμενη, κάθε φορά κάνοντας τα πουλιά να φεύγουν μπερδεμένα και πεινασμένα. Τελικά, την τελευταία μέρα έσπειρε το χωράφι με σπόρους∙ ούτε ένα κοράκι δεν μπήκε στον κόπο να έλθει.

Όταν ο ψυχολόγος προσπάθησε να ευχαριστήσει τον Μουλά, ο Ναστραντίν Χότζας μουρμούρισε: «Απλή στοιχειώδης ψυχολογία», είπε. «Την έχεις ακουστά;»


Θυμήσου,  αυτή είναι μια πολύ απλή, στοιχειώδης ψυχολογία: μην χώνεις τη μύτη σου στις υποθέσεις των άλλων. Εάν κάνουν κάτι λάθος, εκείνοι πρέπει να το συνειδητοποιήσουν μόνοι τους. Κανένας άλλος δεν μπορεί να τους κάνει να το συνειδητοποιήσουν.


« Μην λές την γνώμη σου, αν δεν στην ζητήσουν» Αββάς Βαρσανούφριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου