Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Τι θέλουν να κάνουν οι ναυτικοί όταν γυρίζουν σπίτι τους;

Δεν νομίζω πώς υπάρχει κάποιος ναυτικός που δεν θεωρεί την ημέρα που ξεμπαρκάρει και γυρίζει σπίτι του ότι είναι η καλύτερη μέρα της ζωής του. Όσα χρόνια και αν περάσουν και όσα μπάρκα και να έχει κάνει κάποιος το συναίσθημα αυτό δεν αλλάζει.
Στο καράβι ο ναυτικός στερείται πάρα πολλά πράγματα, τα οποία πολλά από αυτά είναι ίσως ασήμαντα όταν βρίσκεται έξω στην στεριά. Φυσικά υπάρχουν και πολύ σημαντικά όπως η οικογένεια και οι φίλοι του ή το φαγητό.
Ας δούμε  8 πράγματα που σίγουρα θέλει να κάνει ένας ναυτικός όταν ξεμπαρκάρει και γυρίζει στο σπίτι του.


1. Οικογένεια και φίλοι
Σίγουρα όλοι θέλουν να περάσουν πολλές ώρες με την οικογένεια τους και τους φίλους τους. Συνήθως όταν ο ναυτικός γυρίζει πίσω επισκέπτεται και βλέπει όλους από τη οικογένεια και εξιστορείται όλα όσα πέρασε στο ταξίδι του. Η οικογένεια, κατά κύριο λόγο, και οι φίλοι του είναι από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει όταν γυρίσει. Εννοείται ότι η συνεύρεση με την σύντροφο του είναι άμεση προτεραιότητα…

2. Ύπνος και ξεκούραση
Η δουλειά στο καράβι είναι δύσκολη και απαιτεί να είσαι πάντα σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Τα ξενύχτια και γενικότερα οι αλλοπρόσαλλες ώρες εργασίας είναι σύνηθες φαινόμενο για τους ναυτικούς. Ο ύπνος λοιπόν και η ξεκούραση γενικότερα είναι πού σημαντικά για το ναυτικό.

3. Διακοπές
Τα σχέδια και η προετοιμασία για τις διακοπές που θα πάει ένας ναυτικός με την οικογένεια του ή με φίλους πολλές φορές ξεκινάνε πριν ξεμπαρκάρει. Αν. δεν υπάρχουν υποχρεώσεις είναι σίγουρο ότι οι διακοπές είναι στα άμεσα σχέδια του.

4. Ιντερνέτ
Στην εποχή του διαδικτύου δυστυχώς η ναυτιλία είναι σε εμβρυακό στάδιο. Το ακριβό ίντερνετ ή το αργό σαν χελώνα (ή και τα δύο μαζί) κάνει πολύ δύσκολά τα πράγματα για τους ναυτικούς. Ταυτόχρονα τον αποκόπτει από την επικαιρότητα και τις κοινωνικές του σχέσεις. Είναι φυσιολογικό λοιπόν, πολύ περισσότερο οι νέες γενιές των ναυτικών, να θέλουν να σερφάρουν στο ιντερνέτ όταν γυρίσουν χωρίς να σημαίνει ότι θα κάνουν μόνο αυτό.

5. Αγορές
6 ή και περισσότερους μήνες οι ναυτικοί δεν έχουν την δυνατότητα να ψωνίσουν πράγματα. Εντάξει, δεν λέω ότι δεν θα ψωνίσουν τίποτα αλλά κακά τα ψέματα είναι πολύ διαφορετικό όταν γυρίσουν σπίτι τους. Άλλοι μπορεί να θέλουν να ψωνίσουν ρούχα, να σπαταλήσουν χρήματα στο χόμπι τους, να αγοράσουν κάποιο αυτοκίνητο ή οτιδήποτε άλλο. Όπου και αν θελήσουν να σπαταλήσουν χρήματα, το σίγουρο είναι ότι το αξίζουν.

6. Φαγητό
Το φαγητό είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα (ίσως το σημαντικότερο μαζί με την οικογένεια) που θέλει να κάνει ο ναυτικός όταν ξεμπαρκάρει. Το καλό και αληθινό φαγητό δεν θα το βρει ποτέ στο καράβι (εκτός πολύ ελαχίστων περιπτώσεων) που επικρατεί οικονομία και Φιλιππινέζοι μάγειρες…

7. Ηρεμία
Η ηρεμία είναι μια κατηγορία μόνη της και είναι πολύ σημαντική για ένα ναυτικό. Στο καράβι ο ναυτικός είσαι 24 ώρες το 24ωρο σε ετοιμότητα και υπάρχουν πάντα προβλήματα που θα πρέπει να λύσει και να ξεπεράσει. Είναι αδύνατον να ηρεμήσει κάποιος στο καράβι γι’ αυτό η ηρεμία του σπιτιού του είναι πολύτιμη.

8. Να διασκεδάσει
Διασκέδαση στο καράβι δεν υπάρχει και είναι φυσιολογικό όταν ξεμπαρκάρει ο ναυτικός να θέλει να πάει πιεί τον καφέ του το ποτό του ή να πάει σε κάποιο εστιατόριο να δειπνήσει. Δεν πιστεύω πως δεν υπάρχει ναυτικός ο οποίος όταν είναι στο καράβι δεν σκέπτεται την στιγμή που θα πίνει τον καφέ του μια ηλιόλουστη μέρα στην Ελλάδα.


Υπάρχουν αρκετά ακόμα πράγματα που θέλει ένας ναυτικός να κάνει όταν γυρίζει σπίτι του και εξαρτάται από την ηλικία του και από την οικογενειακή του κατάσταση. Π.Χ κάποιος μπορεί να θέλει να δει ότι καινούρια ταινία υπάρχει ενώ κάποιος άλλος να παίζει παιχνίδια ή να κάνει κάποιο συγκεκριμένο άθλημα.
Αυτά που ανέφερα παραπάνω είναι κατά την γνώμη μου τα σημαντικότερα.
Καλά ταξίδια σε όλους και με το καλό να γυρίσουν σπίτι τους και στις οικογένειες τους!


Για παρατηρήσεις που έχετε να κάνετε για το παραπάνω θέμα ή για προτάσεις, περιμένουμε τα σχόλια σας στο e.nautilia@gmail.com ή στα σχόλια του άρθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου