Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Να θυμάμαι ως γονιός αυτά τα σημαντικά πράγματα. Θ΄.

Ο Σεπτέμβριος μήνας που άρχισε σήμερα, είναι ο μήνας που τα σχολεία ανοίγουν και αρχίζουν οι γκρίνιες των γονέων στα παιδιά τους. Σκέφτηκα μιάς και είχανε καλή ανταπόκριση οι αναρτήσεις «Μία σκέψη την ημέρα για μία εβδομάδα» να μεταφέρω απόψεις (Οδηγίες) δύο μεγάλων παιδαγωγών του Χόρχε Μπουκάι και του δικού μας Ευγενίου Τριβιζά από λίγο κάθε μέρα μέχρι ν’ ανοίξουν τα σχολεία.

Αν οι γονείς διαβάζουν στο παιδί μια ιστορία που τους αφήνει αδιάφορους, το παιδί το διαισθάνεται. Αν, αντιθέτως, απολαμβάνουν οι ίδιοι την όλη διαδικασία, τότε είναι πολύ πιο πιθανόν να μεταδώσουν στο παιδί την αγάπη για το διάβασμα.



Τα παιδιά – εκτός από αγάπη και επικοινωνία – είναι απαραίτητο να γνωρίζουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Ότι είναι ικανά. Όταν ακούν περισσότερες φορές την λέξη «μη», από την λέξη «προσπάθησε», δεν ξέρω πως περιμένουν οι γονείς, αυτά τα παιδιά, να βρουν το θάρρος να κάνουν βήματα στη ζωή τους, μόνα τους. Το «μη» δε διδάσκει τίποτε. Πρέπει να εξηγείς τις συνέπειες μιας πράξης και να αφήνεις το παιδί να επιλέξει, όπου αυτό είναι εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου