Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Χακάροντας την ευτυχία οι προκλήσεις και τέλος


Εδώ θα βρείτε πώς καθιερώστε νέες συνήθειες


Οι προκλήσεις της καθιέρωσης μιας συνήθειας
Αν σχεδιάζατε ένα ταξίδι στον Αμαζόνιο, θα είχατε να επιλέξετε ανάμεσα στα ενδιαφέροντα μέρη μακριά από τους δρόμους και σε προορισμούς που είναι εύκολα προσιτοί. Οι εξωτικές τοποθεσίες θα σας δελέαζαν, αλλά μόλις βλέπατε τι χρειάζεται για να φτάσετε εκεί, ίσως στρεφόσασταν προς την πλακόστρωτη διαδρομή.
Είναι το ίδιο με την ζούγκλα των νευρώνων σας. Οι νέοι στόχοι ακούγονται σπουδαίοι, αλλά μόλις ξεκινήσετε να αγωνίζεστε γι αυτούς οι «πλακόστρωτοι δρόμοι» νευρώνων μπορεί να σας δελεάσουν. Μπορείτε να χτίσετε έναν καινούργιο δρόμο αν αγωνιστείτε για 45 μέρες. Οι συναρπαστικοί προορισμοί θα σας κάνουν να νιώθετε ωραία, θα γίνουν περισσότερο προσιτοί και έτσι οι παλιοί σας δρόμοι θα είναι λιγότερο δελεαστικοί.
Για να καθιερώσετε ένα καινούργιο μονοπάτι μέσα στην ζούγκλα των νευρώνων σας, πρέπει να επαναλαμβάνετε μια καινούργια συμπεριφορά κάθε μέρα. Διαφορετικά, η «χαμηλή βλάστηση» θα επιστρέψει και θα κάνει το νέο μονοπάτι σας τόσο δύσκολο όσο και το πρώτο.
Ξεκινήστε την καινούργια διαδρομή σας κάθε μέρα είτε σας αρέσει είτε όχι και τελικά θα την περάσετε με ευκολία, αισθανόμενοι καλύτερα καθώς την διασχίζετε. Ίσως να μην φτάσετε στα ύψη της παλιάς χαρούμενης συνήθειας σας, αλλά θα μάθετε πώς να αισθάνεστε καλά χωρίς τα τεχνητά ύψη και τις αναπόφευκτες παρενέργειες τους. Θα είστε τόσο ευχαριστημένοι με την καινούργια σας συνήθεια που θα θέλετε να αποκτήσετε και άλλη.
Το να υποφέρετε την επανάληψη την πρώτη μέρα δεν θα σας κάνει να αισθάνεστε ωραία, αλλά να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Το να ροκανίζετε καρότα δε θα μοιάζει τόσο ωραίο όσο ένα παγωτό και ίσως μπορεί να σας φαίνεται πως δεν μπορεί να αλλάξει με την επανάληψη. Το να έχετε μια εργασία στο σπίτι δε θα είναι τόσο ωραίο όσο το να βλέπετε τηλεόραση την πρώτη μέρα και θα είναι δύσκολο να φανταστείτε ότι μπορεί να αλλάξει και αυτό. Μείνετε στο σχέδιο σας και θα συνδέσετε τα καρότα ή την εργασία με τις χημικές ουσίες που προκαλούν ευτυχία. Μπορείτε να μάθετε πώς να νιώθετε καλά όταν κάνετε το καλύτερο για τον εαυτό σας.

1. Ξεπεράστε την αρχική δυσφορία
Το πρώτο βήμα είναι η προθυμία να κάνετε πράγμα που εξ αρχής δεν σας άρεσαν. Είναι δύσκολο επειδή ο εγκέφαλος σας συνήθως εμπιστεύεται τις αντιδράσεις σας. Δεν ακούτε μουσική που δεν σας αρέσει με την προϋπόθεση ότι θα σας αρέσει. Δεν φέρεστε φιλικά σε κάποιον που δεν συμπαθείτε ή δεν συμμετέχετε σε μια δραστηριότητα στην οποία δεν τα πάτε καλά με την προϋπόθεση ότι κάτι θα αλλάξει.

Είναι φυσικό να εμπιστεύεστε αυτά που τώρα σας αρέσουν ή δεν σας αρέσουν όταν νομίζετε πως θα σας κάνουν να νιώσετε χαρούμενοι. Αλλά τώρα ξέρετε πως είναι βασισμένα σε τυχαίες εμπειρίες παρά σε ολοκληρωμένες πληροφορίες. Τα τυχαία κυκλώματα προκαλούν αυτό το αίσθημα φόβου όταν παρεκκλίνετε από τον δρόμο που ξέρετε. Αν αποφύγετε αυτό το αίσθημα κολλώντας στον παλιό δρόμο, χάνετε μια πιθανή ευτυχία από το σύμπαν. Μπορείτε να μάθετε πώς να απολαμβάνετε τις προκλήσεις του ξεκινήματος ενός νέου δρόμου για να νιώσετε καλά.

2. Δεσμευτείτε πρώτα σε ένα μονοπάτι
Με τόσες επιλογές για το πώς να νιώσετε πιο χαρούμενοι και τόσους νευρώνες που σας βοηθούν να αισθανθείτε καλύτερα, μπορείτε να φτιάξετε καινούργιους δρόμους για τις χημικές ουσίες της ευτυχίας. Αλλά έχετε περιορισμένο ποσοστό χρόνου και ενέργειας. Αν το ξοδέψετε σε όλα, δε θα φτιαχτεί καινούργιος δρόμος. Οπότε επιλέξτε ένα αναδιαμορφωμένο έργο για να ξεκινήσετε. Επαναλάβετε την επανάληψη για 45 μέρες ακόμα και αν δεν σας αρέσει. Αν χάσετε μια μέρα, ξανά ξεκινήστε από την πρώτη μέρα.
Το να δεσμεύσετε τον εαυτό σας μπορεί να είναι δύσκολο να επιβληθεί αλλά τελικά θα αισθανθείτε ωραία. Για παράδειγμα, δεσμεύτηκα με το να φέρνω τις χρησιμοποιημένες τσάντες μαζί μου όταν αγοράζω φαγητό, αλλά συνεχώς τις ξεχνούσα. Οπότε πρόσθεσα το να επιστρέφω στο αμάξι μου και να τις πάρω αν τις ξεχνούσα. Την επόμενη φορά που πήγα στο σουπερμάρκετ χωρίς τις τσάντες σκέφτηκα «Είμαι πολύ απασχολημένη για να επιστρέψω στο αμάξι». Τότε συνειδητοποίησα πως πάντα θα είμαι απασχολημένη και είμαι αδύναμη αν δεν μπορώ καν να τηρήσω μια δέσμευση που έκανα στον εαυτό μου. Οπότε πήγα στο αμάξι και πήρα τις τσάντες και δεν τις ξανά ξέχασα ποτέ επειδή δεν ήθελα να σπαταλώ χρόνο πηγαίνοντας πάλι στο αυτοκίνητο. Δε θα θέλετε να σπαταλάτε χρόνο ξεκινώντας πάλι από την πρώτη μέρα. Θα θέλετε να τηρήσετε τις δεσμεύσεις που κάνατε στο εαυτό σας και επίσης θα απολαμβάνετε μια καινούργια συνήθεια. 

   Πηγή: awakengr.com via L. GRAZIANO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου