Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Ο κίνδυνος για την υγεία που κρύβει το σβήσιμο των κεριών σε μια τούρτα γενεθλίων

Έχω και άλλοτε επισημάνει πως ο ορθόδοξος χριστιανός οφείλει να εορτάζει την μνήμη του Αγίου του οποίου το όνομα φέρει, με στόχο να μιμηθεί την ζωή Του και λέγεται ονομαστική Εορτή. Τα γενέθλια που επικράτησαν να εορτάζονται με τόσο πανηγυρικό τρόπο δεν είναι απαραίτητα. Αν θέλει κάποιος να εορτάσει τον ερχομό του στον μάταιο τούτο κόσμο, ας εορτάζει την ημέρα της Βαπτίσεως του, της πραγματικής εισόδου  στην Εκκλησία. Τώρα, πως στα τελευταία χρόνια γιορτάζουν ακόμα και οι Προκαθήμενοι γενέθλια και με τόσο πανηγυρικό τρόπο, δεν μπορώ να το κατανοήσω.
Στο πρακτικό μέρος μιας τέτοιας εορτής θα εντοπίσουμε του κινδύνους για την υγεία μας και ειδικά των παιδιών.

Ένας από τους παλαιότερους τρόπους εορτασμού είναι ταυτόχρονα και από τους πιο αηδιαστικούς σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Όταν συγκεντρώνουμε την αναπνοή μας και στοχεύουμε στα αναμμένα κεριά, προσπαθώντας να τα σβήσουμε όλα μαζί με τη μία, στην ουσία απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της τούρτας όλα τα βακτήρια από το στόμα μας και τα σερβίρουμε σε όλους τους καλεσμένους μας. Με αυτή την εκπνοή φεύγουν σάλια και μικρόβια με μια δύναμη διασποράς που δεν μπορεί να υπολογιστεί. Και αν ο εορτάζων είναι παιδί τότε οι πιθανότητες να έχει ένα τόνο μολυσματικών μικροβίων στο στόμα του είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού τα παιδιά είναι φορείς κρυολογημάτων, μικροβίων και γρίπης.

Σε μια μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο Clemson βρέθηκε ότι οι τούρτες γενεθλίων είχαν σημαντική αύξηση βακτηρίων στην επιφάνειά τους μετά το σβήσιμο των κεριών. Ο επικεφαλής επιστήμονας Paul Dawson και η ομάδα του είναι βέβαια στην ευχάριστη θέση να αναφέρουν ότι σε γενικές γραμμές, το σβήσιμο των κεριών σε μια τούρτα γενεθλίων δεν είναι ένας σίγουρος τρόπος για να μολύνουμε τους καλεσμένους μας, εκτός και αν είμαστε πραγματικά άρρωστοι. Τα μικρόβια ενός μέσου υγιούς ατόμου δεν είναι αρκετά ώστε να αρρωστήσουν τα άτομα που θα φάνε από την τούρτα, αλλά αν έχουμε ήδη μολυνθεί με κάποιο βακτήριο ή ιό τότε υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να τους κολλήσουμε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου