Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Σιωπή – π. Νεκτάριου Κουτρουμάνη

Στην Σιωπή… Τα μάτια ανοίγουν. Τα αυτιά ακούνε. Μέσα στην σιγή η αφή, η όσφρηση, η ακοή, η γεύση, η όραση, φθάνουν στον ανώτερο βαθμό της λειτουργικότητάς τους.
Στην σιγή ακούς πολλά. Μαθαίνεις τον μυστικό κύκλο της ζωής. Μόνο τότε παρακολουθείς με έκσταση το μυστήριο γύρω σου. Το μυστήριο ενός κόσμου που προχωράει ανεξάρτητα από εσένα. 

Πέρα από την ύπαρξη σου… Αρχή της διάκρισης είναι η σιωπή. Πύλη, προϋπόθεση για να γίνεις κοινωνός καταστάσεων πέρα από το εγώ. Πάνω από την στενομυαλιά, τις μικρότητες, τις φοβίες, τις εμμονές, των γύρω και των δικών σου…
Μας λείπει σήμερα τούτη η σιωπή. Να κλείνουμε το στόμα. Να ταξιδεύουμε με την μυρωδιά ενός καμένου ξύλου, με μια εικόνα που θα δούμε. Να σταματάμε την ρουτίνα μας, τους γρήγορους ρυθμούς της με ένα τραγούδι, με ένα χαμόγελο. Η σιωπή θαρρώ είναι το αντίστοιχο της απόδρασης. Ας είσαι «φυλακισμένος/η» από δάνεια και υποχρεώσεις. Από μια αναπηρία. Από μια ανίατη ασθένεια. Τελματωμένος/η σε χώρο και χρόνο γκρίζο. Μάθε να «αποδράς χωρίς να αποδράς». Κανείς δεν θα σε κυνηγήσει. Δεν θα παραβείς κανόνες.
Η αντίδραση στην σιωπή είναι αμελητέα. Μόνο στην αρχή του νέου σου δρόμου, κάποιες ενοχές από την συνήθεια του να μιλάς θα ενοχλήσουν για λίγο καιρό. Ίσως και κάποιοι από έξω. Με τον χρόνο θα ανακαλύψεις μια απερίγραπτη ομορφιά. Η σιωπή είναι μια καθαρή φωνή για να ακούσεις την συνείδησή σου. Μια εσωτερική φωνή που θα σε διδάξει την αγάπη, την ομορφιά του κόσμου, του εαυτού σου. Θα οδηγήσει τα βήματα σου σαν νήμα στην άκρη της, στον Θεό!!!
Κλείσε το κινητό. Απομακρύνσου από την Τηλεόραση. Περπάτα. Ψάξε για μέρη που οι πολλοί δεν τριγυρίζουν. Γίνε μοναχός/η μέσα στον κόσμο. Θα δεις την ζωή πιο καθαρά. Τον εσωτερικό σου κόσμο. Ίσως πονέσεις για την ματαιότητα των περισσοτέρων πραγμάτων αλλά θα εξιλεωθείς. Φεύγε για να επιστρέψεις στην αληθινή πατρίδα που λησμόνησες μέσα στις φωνές του κόσμου. Αποσύρσου για να γίνεις κοινωνός μιας άλλης ποιότητας ζωής. Τόλμα την σιγή. Για να ακούσεις την ωραιότερη μελωδία…..

π. Νεκτάριος Κουτρουμάνης