Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Τα αποδημητικά πουλιά διδάσκουν

Ο Φλεβάρης μπήκε με όρεξη και καλές ημέρες, οι μετεωρολόγοι με τις προβλέψεις τους μας ανησυχούν λιγάκι, αλλά ο Λαός λέει πως: «Ο Φλεβάρης και φλεβήσει καλοκαίρι θα μηνύσει». Δηλαδή και να ανοίξουν ακόμα οι φλέβες του νερού το καλοκαίρι είναι κοντά. Μας έφερε και το Τριώδιο, καιρός μετανοίας και περισυλλογής και όχι όπως έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια  κραιπάλης και γλεντιού. Εμείς τώρα προσδοκούμε πότε να έρθει το Πάσχα και να φέρει την άνοιξη.
Να δούμε τα χελιδόνια να επιστρέφουν στις φωλιές τους. Να καμαρώσουμε το ανάλαφρο πέταγμα του σε σχηματισμούς που φαινομενικά μοιάζουν αδιάφοροι αλλά δεν είναι.
Τα χελιδόνια όπως και οι χήνες αλλά και τα άλλα αποδημητικά πουλιά πετούν πάντα σε σχηματισμό V. Σας πέρασε άραγε από το μυαλό γιατί; Την εξήγηση μας δίνει η επιστήμη  για την αιτία που πετούν με αυτόν τον τρόπο. Όταν κάθε πουλί χτυπά τα φτερά του, δημιουργεί ανοδικό ρεύμα για εκείνο που ακολουθεί αμέσως μετά. Με το να πετούν λοιπόν σε σχηματισμό V, ολόκληρο το σμήνος προσθέτει τουλάχιστον 71% μεγαλύτερη πτητική εμβέλεια συγκριτικά με το αν πετούσαν το κάθε ένα μόνο του.
Κατά τον ίδιο τρόπο, οι άνθρωποι που ακολουθούν κοινή κατεύθυνση και διαθέτουν την αίσθηση της κοινότητας φτάνουν στον προορισμό τους πιο γρήγορα κι εύκολα, διότι ο ένας βοηθά τον άλλο.
Αν ένα πτηνό βγει έξω από τον σχηματισμό, αμέσως καταλαβαίνει τη δυσκολία να προχωρήσει μόνη του και επιστρέφει για να επωφεληθεί από το ανοδικό ρεύμα που δημιουργεί το πουλί που βρίσκεται μπροστά.
Αν κι εμείς λειτουργήσουμε όπως ένα χελιδόνι, θα μένουμε κατά κάποιο τρόπο «σε σχηματισμό» με όσους ανθρώπους κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με εμάς. Είναι σημαντικό επομένως, να βρούμε τους ανθρώπους με τους οποίους συχνοτιζόμαστε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μαζί τους.
Όταν ένα πουλί κουραστεί πηγαίνει στο πίσω μέρος του σχηματισμού και κάποια άλλο έρχεται μπροστά.
Με τον τρόπο αυτό, οι δύσκολες κι απαιτητικές εργασίες αναλαμβάνονται εκ περιτροπής, όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ανθρώπους.
Τα χελιδόνια που βρίσκονται πίσω φωνάζουν με σκοπό να ενθαρρύνουν εκείνες που βρίσκονται μπροστά προκειμένου να διατηρήσουν την ταχύτητά τους.
Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους.
Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι όταν ένα πουλί αρρωστήσει ή τραυματιστεί και πέσει στο έδαφος, δύο άλλα το ακολουθούν για να το βοηθήσουν και να το προστατέψουν. Μένουν μαζί του μέχρι να είναι σε θέση ή να πετάξει ξανά ή μέχρι να ψοφήσει. Μόνο τότε ξεκινούν ξανά το ταξίδι τους είτε μόνα τους είτε με κάποιον άλλο σχηματισμό με σκοπό να προλάβουν να φτάσουν τη δική τους ομάδα.

Αν κι εμείς λειτουργήσουμε όπως χελιδόνια, θα συμπαραστεκόμαστε και θα στηρίζουμε ο ένας τον άλλο έτσι ακριβώς. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου