Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Τι είναι η Σιωπή η Άλλη άποψη

Η Σιωπή είναι... χαλκός!
Η Σιωπή είναι χρυσός. Είμαι βέβαιος ότι έχετε ακούσει αυτή την φράση πολλές φορές και θα έχετε αμφιβάλει άλλες τόσες αν είναι όντως έτσι. Δικαίως! διότι σε πολλές περιστάσεις της ζωής μας αλλά
και της ιστορίας έχει αποδειχθεί το αντίθετο.
Θεωρείται ότι όποιος είναι σιωπηλός και ακούει αλλά δεν μιλάει έχει όλες τις αρετές. Είναι δηλαδή υπάκουος, υπομονετικός, ήσυχος και όντως! Έτσι είναι! Για αυτό βγήκε και το «η σιωπή είναι χρυσός». Βέβαια η σιωπή σε ένα ζήτημα μπορεί να φανερώνει και έναν αδιάφορο άνθρωπο ή έναν παθητικό άνθρωπο ή ακόμα και έναν κακό άνθρωπο και αυτό θα εξηγήσουμε.
Σιωπή και Ιστορία. Το περίφημο αυτό ρητό διαφωνεί ακόμα και με την ιστορία, η οποία είναι αδέκαστη. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, τα οποία δείχνουν ότι η σιωπή, μόνο σύμμαχος δεν αποδείχθηκε. Τρανταχτό παράδειγμα ήταν οι Έλληνες, οι οποίοι σιωπούσαν για τέσσερις αιώνες, μέχρι που ήρθε η Ελληνική Επανάσταση. Αν οι Έλληνες, συνέχιζαν τη σιωπή τους, θα ήμασταν σήμερα ελεύθεροι; Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Γαλλική Επανάσταση! Αν δεν αντιδρούσαν οι φτωχοί αλλά μένανε σιωπηλοί δεν θα πετυχαίνανε τίποτα απολύτως. Η ιστορία μιλάει αγαπητοί αναγνώστες.
Όλοι γνωρίζουμε από τον αγαπητό Νεύτωνα ότι όπου ασκείται δράση υπάρχει και αντίδραση. Στις κοινωνίες θα έπρεπε να γίνεται ακριβώς το ίδιο αλλά δυστυχώς είναι πάλι σιωπηλές. Παράδειγμα πάλι η Ελληνική κοινωνία. Τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί πάρα πολλά μέτρα ύφεσης με αποτέλεσμα οι φτωχοί να γίνονται πιο φτωχοί και οι πλούσιοι να γίνονται πιο πλούσιοι. Η κοινωνία καταδυναστεύεται και αδικείται, καμία αντίδραση. Ακόμα και όταν κάποιοι κατέβηκαν στο σύνταγμα πριν λίγα χρόνια ήταν πάρα πολύ λίγα άτομα. Σήμερα η σιωπή δεν έχει βοηθήσει πολύ, ούτε τη δικιά μας κοινωνία, ούτε και τις υπόλοιπες.
Στον κόσμο μας, δεν είναι πλέον κρυφό, υπάρχει ασπλαχνία και αδιαφορία. Όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, ένας άστεγος για παράδειγμα, τότε όλοι προσπερνάμε και κάνουμε σαν να μην το είδαμε και βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Εδώ και πάλι βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις παίζει σημαντικό ρόλο η σιωπή μας. Πολλές φορές ακούμε στις ειδήσεις ότι ο τάδε δηλητηρίασε σκύλο, ένας άλλος σκότωσε τον αδελφό του, για εγκλήματα πάθους, για κακοποιήσεις παιδιών... Όταν σχολιάζουμε τέτοιες ειδήσεις πολλές φορές αναρωτιόμαστε: «Που ήταν οι γείτονες; Γιατί δεν ανέφεραν κάτι στην αστυνομία; Γιατί δεν βοηθήσανε;», όλα αυτά μεταφράζονται ως «Γιατί όσοι μπορούσανε να βοηθήσουν μείνανε σιωπηλοί;», ξέρετε η αναφορά σε αρμόδιο φορέα από τα ύποπτα που μπορεί να είδαμε, θα έσωζαν πολλές ζωές και θα αποτρέπονταν πολλά εγκλήματα και η ανέχεια θα ήταν περιορισμένη.
Στην προηγούμενη παράγραφο αναφέρθηκε ότι αντί να μέναμε όλη την ώρα σιωπηλοί, θα μπορούσαμε να αναφέραμε ότι θεωρούσαμε εμείς ύποπτο. Δυστυχώς όμως συχνό φαινόμενο είναι και το γεγονός ότι κάποια άτομα, κυρίως σε υψηλόβαθμες θέσεις συγκαλύπτουν παράνομες ενέργειες για παράδειγμα πολλοί εφοριακοί κάνουν πλάτες σε πλούσιους φοροφυγάδες με το κατάλληλο αντάλλαγμα βεβαίως. Γενικά, το να βλέπει κάποιος το έγκλημα και να μένει σιωπηλός, δεν βοηθάει κανέναν, εκτός από εκείνον που το διαπράττει, είτε το έγκλημα είναι οικονομικό ή πάθους ή οτιδήποτε άλλο, αντιθέτως δεν ωφελεί την κοινωνία να πάει μπροστά.

Συμπέρασμα αβίαστο. Αυτό που διαπιστώνουμε διαβάζοντας το άρθρο είναι ότι η σιωπή πολλές φορές δεν βοηθάει, μας κάνει ανθρώπους αδιάφορους, παθητικούς ακόμη και συνεργούς σε παρανομίες! Όλα αυτά που αναφέραμε σε αυτή την ανάρτηση, χωράνε σε μία μόνο φράση: Η Σιωπή είναι... χαλκός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου