Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Άποψη και προσωπικότητα

Σεβασμός στην άποψη και στην προσωπικότητα
Αναγνώστες του Πυθαγόρα, σε αυτό το ιστολόγιο ισχυρίζομαι ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει σεβασμός στις απόψεις μας και στην προσωπικότητά μας. Απόψεις του ατόμου και η προσωπικότητα του συνδέονται.
Έχω συναντήσει το φαινόμενο
«σέβομαι εσένα, αλλά όχι τις απόψεις σου». Περιττό να σας πω ότι ένιωσα προσβεβλημένος. Πως γίνεται αλήθεια να μην σέβεται κάποιος αυτά που πιστεύεις; Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι άλλο η προσωπικότητα κάποιου και άλλο οι απόψεις που πρεσβεύει.
Αυτός ο διαχωρισμός βέβαια, εκτός από αυθαίρετος, φανερώνει και κάποια αδυναμία και οι κακοπροαίρετοι θα πουν ότι αυτό τον διαχωρισμό τον χρησιμοποιούν ως άλλοθι για να προσβάλλουν το άτομο, ώστε εκείνο να μην απαντήσει στις προκλήσεις, δεν θα μπω ποτέ σε αυτή τη λογική. Θα μείνω στην αδυναμία, η οποία φανερώνει έλλειψη επιχειρημάτων και για αυτό καταφεύγουν σε απαξιωτικές αναφορές.
Το ερώτημα παραμένει. Γιατί ο διαχωρισμός «άποψη-προσωπικότητα» είναι αυθαίρετος; Γνωρίζουμε λοιπόν ότι οι απόψεις που υιοθετούμε στη ζωή μας, συνθέτουν την προσωπικότητά μας. Με άλλα λόγια, η προσωπικότητά μας και κατά συνέπεια εμείς οι ίδιοι, είμαστε φτιαγμένοι από απόψεις. Αν κάποιος δεν σέβεται τις απόψεις σου, πως θα σεβαστεί εσένα; Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που οι απόψεις και η προσωπικότητα, είναι καλά συνδεδεμένες.
Ένας υπέρμαχος του διαλόγου, πρέπει να σέβεται τις απόψεις του ατόμου και το ίδιο το άτομο. Πως θα κάνει κάποιος διάλογο αν δεν σεβόμαστε τις απόψεις του άλλου; Δεν μπορεί να υπάρξει, ακόμα και τα καλύτερα επιχειρήματα να έχει κάποιος.
Το θέμα βέβαια είναι ότι αν κάποιος δεν σέβεται τις απόψεις σου, είναι θέμα χρόνου να κάνει και καμιά αναφορά επί προσωπικού και τότε... ζήτω που καήκαμε. Να μια απόδειξη λοιπόν που επιβεβαιώνει ότι προσωπικότητα και απόψεις συνδέονται.
Επιβεβαιώνεται λοιπόν το εξής ρητό: Αν δεν σέβεσαι τις απόψεις του άλλου, τότε δεν σέβεσαι ούτε τον ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου