Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Γίνε το πρότυπο Σεβασμού του παιδιού σου με απλούς τρόπους

Από τα παιδιά ζητάμε συνέχεια να είναι «καλά» να έχουν τρόπους καλής συμπεριφοράς και σεβασμό, να ακούνε με προσοχή όσα λέμε και εκτελούν αναντίρρητα τις εντολές μας. Αντιδρούμε άσχημα και δεν
συνειδητοποιούμε πως είναι δικά μας είδωλα στον καθρέπτη της κοινωνίας. Με απλούς τρόπους γίνε το πρότυπο, αυτό δεν επιβάλλεται αλλά κατακτιέται.
- Άκουγε το παιδί σου με προσοχή. Κοίτα το στα μάτια όταν σου μιλάει.
- Η γλώσσα που χρησιμοποιείς, οι λέξεις και ο τόνος της φωνής σου να είναι αυτά που θα αποδεχόσουν κι εσύ αν σου μιλούσε το παιδί σου.
- Δώσε στο παιδί σου το χώρο να έχει απόψεις και προτιμήσεις διαφορετικές από τις δικές σου (ή από αυτές των άλλων μελών της οικογένειας).
- Να εκτιμάς την ανάγκη του παιδιού σου για ιδιωτικότητα. Μην ανοίγεις τα γράμματά του και μην κρυφακούς τις τηλεφωνικές του συνομιλίες.
- Χτύπα την πόρτα πριν μπεις στο δωμάτιο του παιδιού σου, ειδικά όταν είναι κλειστή.
- Ζήτα του την άδεια για να χρησιμοποιήσεις ή να δανειστείς κάτι δικό του.
- Άφησε το παιδί σου να αντιδρά στις καταστάσεις με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι θα έκανες εσύ, χωρίς να το κρίνεις, να το ταπεινώνεις ή να το γελοιοποιείς.
- Να φωνάζεις το παιδί σου έτσι όπως θέλει να το φωνάζεις. Να αντιστέκεσαι στον πειρασμό να χρησιμοποιείς ονόματα ή παρατσούκλια που του προκαλούν αμηχανία ή χαϊδευτικά ονόματα που νιώθει ότι έχει ξεπεράσει.
- Όταν κάποιος ρωτάει κάτι το παιδί σου, άφησέ το να απαντήσει μόνο του. Αντιστάσου στον πειρασμό να μιλήσεις εσύ για λογαριασμό του, ειδικά όταν είναι παρόν.

- Σύστησε το παιδί σου σε κάποιον που συναντάει για πρώτη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου