Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Η Συναναστροφή Με Τα Παιδιά

Αν επιτρέπεις στους νέους ανθρώπους της ζωής σου να είναι ο εαυτός τους, βοηθάς στο έργο τους. Και αυτά θα σ’ το ανταποδώσουν με το να σε βοηθήσουν να ξαναθυμηθείς πώς να Είσαι και εσύ ο εαυτός σου.
Ό,τι και αν προσπαθήσεις να τους μάθεις είναι χαμένος χρόνος, ξέρουν όλα όσα είναι να κάνουν.
Εσύ χρειάζεται να μάθεις από αυτά, και όχι αυτά από σένα. Άσε τα να σε καθοδηγήσουν στο καινούργιο και διευκόλυνέ τα με το να αποδέχεσαι τη χαρά και την ευλογία που σου φανερώνουν σε κάθε κατάσταση.
Ανοίξου και δες την ευλογία μέσα από τα μάτια τους. Αυτό θα τα βοηθήσει να ενθυμηθούν πιο γρήγορα το έργο τους και να εκδηλώσουν τις ποιότητές τους.
Η νέα γενιά δε γνωρίζει από κανόνες και πλαίσια. Δε γνωρίζει από πρέπει και δεν πρέπει, από στρατηγικές και υποχρεώσεις. Ο μοναδικός «κανόνας» που αντιλαμβάνεται, είναι αυτός της αγάπης, ως έμφυτη καταβολή.
Για τα παιδιά αυτά όλα είναι απλά και συμβαίνουν, όλα είναι αγάπη και όλα προκύπτουν από αυτή χωρίς κανόνες.
Η μόνη απαίτηση που έχουν από εσένα ως γονιό είναι ό,τι κάνεις να το κάνεις με αγάπη, με αγνή αγάπη και να τα προσεγγίζεις με ειλικρίνεια και διαφάνεια. Με την έννοια «διαφάνεια» εννοώ να μην τους κρύβεις τίποτα εσκεμμένα και να εκφράζεις το ανθρώπινο κομμάτι σου ελεύθερα και ανοιχτά χωρίς φόβους και αναστολές, τόσο απέναντι σ’ εσένα, όσο και σε αυτά.
Μπορείς να αφήσεις το ρόλο του γονέα-καθοδηγητή και να αφουγκραστείς αυτή τη νέα ενέργεια;
Δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό, δεν έχει ξανασυμβεί. Είναι κάτι που καλούμαστε να το μάθουμε τώρα. Οι γονείς μας, μας μεγάλωσαν με καθοδήγηση, με πρέπει και με κανόνες. Αν πας να προσεγγίσεις τα δικά σου παιδιά μέσα από αυτά τα πρότυπα, θα αναρωτιέσαι τι κάνεις λάθος.
Όταν απελευθερώσεις το μυαλό σου από στρατηγικές και συμβουλές, ανοίγεται η καρδιά σου και αυτό είναι η πρώτη επιτυχία αυτών των παιδιών. Να παραδώσουν δηλαδή οι γονείς τα όπλα. Να αναγνωρίσουν πως δεν μπορούν να τα κουμαντάρουν χρησιμοποιώντας το μυαλό τους. Μόνο με την καρδιά μπορεί να γίνει ουσιαστική προσέγγιση και επαφή με τις ψυχές αυτές. Αυτή είναι η μύηση που πρώτοι οι γονείς θα λάβουν και θα ακολουθήσουν και άλλοι.


Πηγή: Από το βιβλίο ΕΝΟΡΑΣΙΣ, Χρύσα Ευαγγέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου