Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Ο αξιοπρεπής μπορεί να χάσει και μια μάχη (Παρακαταθήκη)

Έχεις ακούσει πολλές φορές την φράση, «-Σιγά μην πας μπροστά με τον σταυρό στο χέρι», η οποία συνοδεύεται πάντα με αποδοκιμαστικό κούνημα του κεφαλιού. Για να εμπεδώσεις πόσο βλάκας είσαι!
Όταν λοιπόν απορημένος αποφασίζεις να ζητήσεις περισσότερες εξηγήσεις προτού καν προλάβεις να ρωτήσεις πετούν ένα μεγαλοπρεπέστατο «-Ξύπνα επιτέλους!» για να δηλώσουν εν συντομία, όλα αυτά τα έξυπνα που γνωρίζουν εκείνοι και αρνείσαι να υιοθετήσεις.
Με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν να έρχεσαι μια ζωή δεύτερος και καταϊδρωμένος!

Διότι με την στάση που τηρείς, πάντα θα υπάρχει ένας «μάγκας», ο οποίος κάνοντας ένα βήμα παραπάνω θα σου κλέβει την νίκη μέσα από τα χέρια!
Ξεχνούν όμως να πουν πως ο τρόπος που χρησιμοποιεί δεν είναι καθαρός ούτε έντιμος. Ο αντίπαλος δεν στηρίζεται στις δυνάμεις του για να βγει νικητής αλλά χρησιμοποιεί δόλια μέσα να το καταφέρει. Δεν έχει μεγαλύτερη ικανότητα, απλά εφευρίσκει βρώμικα τερτίπια, να σε παραμερίσει κόβοντας πρώτος το νήμα.
Ακολουθεί χωρίς δισταγμό την τακτική, «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, γι’ αυτό δεν έχει κανένα πρόβλημα να «πουλήσει» ακόμα και το τομάρι του για να πάρει αυτό που επιθυμεί. Αντί λοιπόν να είναι ΑΥΤΟΣ ο δαχτυλοδεικτούμενος και το παράδειγμα προς αποφυγή, γίνεσαι εσύ!

Βλέπεις, σήμερα ο χαμένος δεν χαίρει την εκτίμηση κανενός. Σπάνια εξετάζουν το λόγο που βρίσκεσαι σε αυτήν την θέση. Για τους περισσότερους μετράει το αποτέλεσμα, και αν αυτό είναι αρνητικό έχεις πρόβλημα. Δεν ασχολούνται παραπάνω, σε θεωρούν καμένο χαρτί, ανίκανο να λάβεις αυτό που επιθυμείς και ως εκ τούτου ανάξιο για οτιδήποτε. Είναι εκείνη η στιγμή που χάνεις την πίστη στον εαυτό σου. Αναρωτιέσαι αν αξίζεις πραγματικά, αν αυτά που πιστεύεις πως μπορείς να καταφέρεις, Ανταποκρίνονται στην αλήθεια, σε τσακίζει αυτή η συμπεριφορά, σε θυμώνει και σε οργίζει το γεγονός πως οι άνθρωποι είναι τόσο ρηχοί που δεν βρίσκεις πλέον κανένα σημείο επαφής μαζί τους. Αισθάνεσαι την ανάγκη να τους αποδείξεις, πως έχουν λάθος εντύπωση για σένα και χωρίς να το καταλάβεις μπαίνεις σε δίλημμα αν πρέπει να δεχτείς μια τέτοια πρόκληση. Για την οποία όμως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να χάσεις κάτι πολύτιμο. Την αξιοπρέπεια σου! Διότι σε αυτή την περίπτωση για να σε καταλάβουν πρέπει, να είσαι γίνεις ένας από αυτούς. Να εξωτερικεύσεις όλα τα ταπεινά αισθήματα που έχουν κάνει «σημαία» τους και να δώσεις την μάχη, όχι, όπως ξέρεις, αλλά όπως θέλουν εκείνοι, μέσα στις λάσπες να βουτήξεις δηλαδή την ψυχή σου στο ανέντιμο και το αποτρόπαιο, για να διαπιστώσουν την αξία σου. Να χάσεις κάθε ίχνος αυτοσεβασμού, γιατί αυτό προστάζει το κριτήριο με το οποίο αξιολογούν την ανθρώπινη ύπαρξη.
Όσο πιο χαμηλά φτάνεις τόσο πιο ικανός είσαι. έτσι εκλαμβάνουν το μεγαλείο της ζωής και τον τρόπο με τον οποίο θα το κερδίσουν. Γι’ αυτό σε προτρέπουν, πως δεν είναι ποτέ αργά, να αφήσεις να αναδυθεί από μέσα σου, η δυσωδία του ανέντιμου και ασυνείδητου, για να ζαλίσει τον αντίπαλο η μπόχα, δίνοντας τελικά την νίκη σε σένα.
Στην προσπάθεια μάλιστα να σε πείσουν επαναλαμβάνουν διαρκώς πως κερδίζουν μόνο αυτοί που είναι μέσα σε όλα και αποδέχονται αβασάνιστα να κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου να βγουν πρώτοι.
Κάτι τέτοιους τύπους εκείνοι τους ονομάζουν τολμηρούς, εσύ πάλι Ρεμάλια.
Έτσι λοιπόν, δεν ενδίδεις στην καταπληκτική πρόταση να ανέβεις στο βάθρο του νικητή με αυτόν τον τρόπο, ούτε ΜΙΑ φορά.
Όπως ζητούν επισταμένως, οι χαρακτηρισμοί που δέχεσαι για την επιλογή σου είναι από άκρως υποτιμητικοί, μέχρι υβριστικοί, για τον πολύ απλό λόγο, πως τους χαλάς την πιάτσα.
Εκείνοι προσπαθούν να επιβάλλουν τον νόμο της ζούγκλας και βρίσκεσαι εσύ, ο βλάκας, όπως σε ονομάζουν, να τους χαλάσει τα σχέδια. Ένας ονειροπόλος ρομαντικός, που έχει την αίσθηση ο ανόητος, πως μπορεί να κάνει ότι επιθυμεί στον δικό τους κόσμο.
Ο πιο προσφιλής τρόπος λοιπόν, για να αλλάξεις μυαλά, όσο είναι καιρός, είναι να επιδοθούν σε έναν ανελέητο ψυχολογικό πόλεμο, με σκοπό να πιστέψεις πως είσαι ένα τίποτα, που αξίζει να σου πάρουν το κεφάλι μόνο και μόνο, γιατί τόλμησες να το σηκώσεις, πηγαίνοντας κόντρα στα θέλω τους. Επειδή αρνήθηκες να λερώσεις την ψυχή σου για οποιαδήποτε απολαβή. Δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πόσο φτηνοί και τιποτένιοι είναι.
Η δύσκολη περίοδος για σένα έχει ξεκινήσει.
Πέφτεις και σηκώνεσαι πολλές φορές. Βιώνεις δύσκολες στιγμές, δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί τόση κακία, από το τίποτα. Πως γίνεται να επιμένουν να ελέγξουν την ζωή σου θέτοντας απαράδεχτους κανόνες, με την αξίωση να τους ακολουθήσεις. Δεν υπολογίζουν όμως πως για να αντιστέκεσαι σθεναρά, Πληρώνοντας το ανάλογο τίμημα, Κατοικούν μέσα σου η δικαιοσύνη και η τιμιότητα, που δεν αφήνουν να πράξεις το ανήθικο.
Όσο λοιπόν και να επιμείνουν προβάλλοντας διάφορες ανόητες δικαιολογίες, δεν μπορούν να μετατρέψουν, την αλήθεια, σε ψέμα, την ομορφιά, σε ασχήμια ούτε την ελπίδα σε απελπισία.
Επειδή λοιπόν οι ωραίοι άνθρωποι είναι πλασμένοι από αισιοδοξία, την δύσκολη στιγμή νοιώθουν να γιγαντώνεται μέσα τους, με αποτέλεσμα να ελπίζουν ξανά στο καλύτερο, αισθάνονται ότι πατούν πάλι γερά στα πόδια τους, δίνοντας το τιμόνι στην καρδιά. Βγαίνουν πιο δυνατοί από το σκοτεινό τούνελ, αποφασισμένοι όχι μόνο να συνεχίσουν ότι είχαν αφήσει στην μέση, αλλά να το κατακτήσουν πλέον ολοκληρωτικά με τον τρόπο που ξέρουν και τους πρέπει.
Πραγματικός νικητής δεν είναι αυτός που κερδίζει το βολικό, αλλά εκείνος που καταφέρνει να ζήσει το όνειρο του. Και δεν μπορείς να ονειρευτείς αν δεν έχεις διάφανη ψυχή και αγνές προθέσεις, γι’ αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο η γνώμη των άλλων παρά μόνο αυτή που έχουμε εμείς για τον εαυτό μας.
Η αξία μας, προσδιορίζεται από την καλοσύνη και την καθαρότητα των αισθημάτων, από την ανιδιοτέλεια και την ειλικρίνεια που προσφέρουμε αγάπη. Το αυθόρμητο χαμόγελο που σχηματίζεται στα χείλη μας κάθε φορά που συναντάμε το όμορφο. Από την ανάγκη να υποκλιθούμε στο σπουδαίο και το μεγάλο που μας χαρίζει η ζωή.
Και όλα αυτά για να τα αναγνωρίσεις απαραίτητες προϋποθέσεις, είναι να διατηρείς τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια σου.  Γιατί ο άνθρωπος που έχει χάσει με οποιοδήποτε άλλοθι  αυτές τις αρετές όσες φορές και να αποθεωθεί, πάντα «μισός»
Θα είναι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου