Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Γράφει ο Κων/νος Βουλγαράκης

Είναι μεγάλη τιμή και περηφάνια, να είσαι Έλληνας και μεγάλη ευθύνη, να είσαι Κρητικός!! Να έχεις δηλαδή μέσα σου, αρχές και παραδόσεις, λιτότητα και σοβαρότητα, θάρρος και ακεραιότητα, πνεύμα αδέσμευτο σαν το αγρίμι στη μαδάρα μας (το κρι-κρι) και επιβλητικό, σαν τον Χρυσαετό ψηλά στον ουρανό του τόπου μας!!
Σήμερα η Κρήτη μας, βουλιάζει από τους επισκέπτες, έχει τη θέση πρώτης προβολής στα μέσα επικοινωνίας όλου του κόσμου, γίνεται τραγούδι παντού, ντοκιμαντέρ, ταινίες και σειρές, γυρίζονται στον τόπο μας, για να μεταφέρουν

έτσι, τις ομορφιές και την παράδοση μας παντού, για να δείξουν και να μπολιάσουν τις εκεί γενιές, με τα ιδιαίτερα χαρίσματα και τις αρχές των Κρητών!!
Η Κρήτη σήμερα έγινε «μόδα», αλλά ο Κρητικός, ΠΡΕΠΕΙ να μείνει ακέραιος και αυθεντικός, για να διατηρηθεί η Κρήτη μας, ως φάρος ελπίδας!!
Αντιλαμβάνομαι ότι και άλλοι –ΟΛΟΙ- θα είναι και θα πρέπει να είναι, εξ ίσου υπερήφανοι για την καταγωγή και τον τόπο τους!! Και όσο πιο υπερήφανοι είναι, τόσο πιο άσβεστη και ισχυρή, θα είναι η ελπίδα για τη Χώρα μας!!
Αυτές οι σκέψεις με ζώνουν και αναζωπυρώνουν μέσα μου, αισθήματα οργής και αγανάκτησης, κάθε φορά που βλέπω μαϊμουδιάριδες «Κρητικούς», να εξαργυρώνουν το brand name της καταγωγής τους, για την προβολή και την καταξίωση τους, ισοπεδώνοντας έτσι ….. κάθε ιερό και όσιο, της τιμής και της παράδοσης μας!!
Δεν αρκεί κάποιος, να αφήνει μούσια και να φορά Κρητικό κρουσάτο μαντήλι στην κεφαλή ή να φορά ένα μαύρο πουκάμισο και να μοστράρει πέντε βαριές κουβέντες, με το Κρητικό ιδίωμα, για να περνιέται «Κρητικός»!! Και πολύ περισσότερο, να ξεχειλίζει χυδαιότητα και αλητεία, ως ένδειξη Κρητικού τσαμπουκά ή να πουλά αντριλίκι, σε ανασφαλείς γυναικούλες και νταηλίκι σε ξαρμάτωτους καταπιεσμένους, την ώρα που αυτός, κάθεται καβάλα στ’ άλογο της εξουσίας, προστατευμένος στην ασυλία του και αρματωμένος, μ’ όλη την αναλγησία και την υπεροψία που τη διακρίνει!!
Οι Κρήτες μιλούν λίγο και όταν έχουν να πουν κάτι σε κάποιον, τότε του το λένε …. «μπέτη με μπέτη», κοιτάζοντας τον, ίσα στα μάτια και με το χέρι τους, πάνω στο ζωνάρι τους!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου