Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Η αλεπού κι ο τράγος Μύθος του Αισώπου,

Μία μέρα, μία αλεπού καθώς περπατούσε αμέριμνη, στραβοπάτησε κι έπεσε μέσα σ’ ένα πηγάδι. Μάταια προσπαθούσε επί ώρες να βρει έναν τρόπο να βγει από εκεί, ώσπου εμφανίστηκε ένας τράγος, που ήρθε να πιει νερό από το πηγάδι. Μόλις είδε ο τράγος την αλεπού, την ρώτησε αν είναι καλό το νερό, κι εκείνη, ευτυχισμένη από την αναπάντεχη τύχη της, του απάντησε πως είναι καταπληκτικό.
-Κατέβα κι εσύ εδώ να πιεις να ευχαριστηθείς, του λέει.

Ο αφελής τράγος, είχε τόση επιθυμία να ξεδιψάσει που δεν το πολυσκέφτηκε. Πήδηξε μέσα στο πηγάδι, υπολογίζοντας πως μετά θ’ ανέβαινε πάλι μαζί με την αλεπού. Μέχρι να πιει νερό και να έρθει η ώρα να ανέβουν πάλι στην επιφάνεια, η αλεπού είχε ήδη καταστρώσει το σχέδιό της.
-Κοίτα, του λέει, θα στηρίξεις εσύ τα μπροστινά σου πόδια στο τοίχωμα και θα γείρεις προς τα πίσω τα κέρατά σου, ώστε να πιαστώ και ν’ ανέβω πατώντας στη ράχη σου. Μόλις βγω, θα τραβήξω κι εσένα επάνω.
Έτσι κι έγινε, μόνο που, μόλις γλίτωσε η αλεπού τον εαυτό της, δεν ασχολήθηκε με τη σωτηρία του τράγου. Εκείνος άρχισε να την κατηγορεί για την ανέντιμη συμπεριφορά της, αλλά εκείνη του είπε:
-Αν είχες τόσο μυαλό όσες τρίχες έχεις στο πηγούνι σου, δεν θα κατέβαινες, αν πρώτα δεν είχες σκεφτεί προσεκτικά πώς θ’ ανέβεις.

Αν είσαι από τους ανθρώπους εκείνους που ενθουσιάζονται με συνθήματα όπως «άκου την καρδιά σου» ή «ζήσε τη στιγμή», έχε τον νου σου στην αλεπού που θα εκμεταλλευτεί την παρόρμησή σου και θα σε ρίξει στο πηγάδι. Κι όταν βρεθείς εκεί εγκλωβισμένος, ο αυθορμητισμός δεν μπορεί να σε ωφελήσει.

Ποτέ μην επιχειρείς κάτι, ακόμα και υπό συνθήκες ανάγκης, αν δεν έχεις υπολογίσει πού θα οδηγήσει το εγχείρημά σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου