Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Για να πετάξει ο Νεοσσός

Πολλές φορές οι άνθρωποι θέλουν να ορίσουν ή να περιγράψουν κάτι αλλά δεν βρίσκουν τις κατάλληλες λέξεις. Μια αλληγορία μπορεί να περιγράψει παραστατικά οτιδήποτε θελήσει κάποιος. Η αλληγορία είναι μια μικρή ιστορία στην οποία δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα και η δράση είναι σχεδόν στατική. Ακόμα, περιέχει πολλούς συμβολισμούς, οι οποίοι έχουν σημασία που ορίζει ο συγγραφέας. Έτσι, ορίζεται ή περιγράφεται οποιαδήποτε έννοια επιλεγεί. Ο Χριστός μιλούσε με παραβολές.
Εισαγωγή
Η αλληγορία του Νεοσσού σε αυτή την ανάρτηση περιγράφει
τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Οι Νεοσσοί είναι τα νεογέννητα και τα μικρά πτηνά, τα οποία όσο μεγαλώνουν μαθαίνουν να πετάνε και να επιβιώνουν. Έτσι και οι νέοι προετοιμάζονται να ανοίξουν τα φτερά τους μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Η αλληγορία
Φανταστείτε έναν Νεοσσό, ο οποίος μόλις έχει γεννηθεί και δεν μπορεί να επιβιώσει ούτε να πετάξει, παρά μόνο να μένει στη φωλιά του φροντίζοντας τον οι γονείς του. Ο Νεοσσός παίρνει την αγάπη, την προστασία και την τροφή που χρειάζεται μέχρι που φτάνει η ώρα να κάνει την πρώτη του πτήση. Πρόκειται για μια πτήση ενός μέτρου μακριά από την φωλιά, όμως είναι η πρώτη φορά που πετάει και φοβάται και εκεί οι γονείς του, τον ενθαρρύνουν να κάνει την προσπάθειά του. Καταφέρνει και κάνει την πρώτη του πτήση με επιτυχία. Αυτό κατά καιρούς επαναλαμβάνεται όσο το μικρό πτηνό μεγαλώνει με μεγαλύτερες αποστάσεις από την φωλιά και μετά πάλι πίσω. Περνάει ο καιρός και έρχεται η ώρα για την μεγάλη του πτήση, εκεί που θα ανοίξει τα φτερά του και θα προσπαθήσει να πετάξει εκεί που θέλει. Ο Νεοσσός, ο οποίος έχει μεγαλώσει, είναι πολύ αγχωμένος γιατί δεν έχει ξανακάνει τέτοια πτήση. Φανταστείτε το δάσος με τα δέντρα που υπάρχουν, άλλα ψηλά, άλλα χαμηλά, με κλαδιά ικανά να στηρίξουν μια μεγάλη φωλιά και άλλα ικανά να στηρίξουν μια μικρή φωλιά. Ο Νεοσσός σε εκείνη την μεγάλη του πτήση θα καταλήξει σε ένα από αυτά τα δέντρα και ανάλογα με το πόσο καλά πετάει, θα πάει σε εκείνο το κλαδί που αξίζει, όμως στην χειρότερη περίπτωση θα καταλήξει χτυπημένος στο έδαφος. Ο Νεοσσός ξεκινάει την πτήση του, όμως τα φτερά του δεν τον κρατάνε και τελικά πέφτει κάτω στη Γη. Αμέσως οι γονείς του έρχονται να τον μαζέψουν και να τον πάνε πίσω στη φωλιά λέγοντάς του ότι μπορεί να ξαναπροσπαθήσει την επόμενη φορά που θα είναι πιο έτοιμος.
Αποκωδικοποίηση
Για να κατανοηθεί καλύτερα η αλληγορία αυτή, χρειάζεται αποκωδικοποίηση. Ο Νεοσσός είναι ο οποιοσδήποτε Μαθητής που προσπαθεί για το καλύτερο, η φωλιά είναι το σπίτι ή το σχολείο κάθε Μαθητή και οι γονείς του Νεοσσού μπορεί να είναι οι γονείς του Νέου ή οι εκπαιδευτικοί του. Η πρώτη πτήση είναι το ξεκίνημα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και οι υπόλοιπες πτήσεις που αναφέρονται συμβολίζουν την κάθε τάξη που περνάει το Παιδί ή ο Νέος, οι οποίες τάξεις γίνονται δυσκολότερες, όσο ο Μαθητής ανεβαίνει, δηλαδή οι πτήσεις αποκτούν μεγαλύτερη απόσταση από την φωλιά.
Οι Πανελλήνιες
Η μεγάλη πτήση που μας ενδιαφέρει, είναι οι Πανελλήνιες εξετάσεις. Μετά από δώδεκα χρόνια εκπαίδευσης, ο Νέος δίνει εισαγωγικές για το Πανεπιστήμιο και τη σχολή που θέλει και ο πρώτος όρος συμβολίζεται με τα δέντρα της αλληγορίας και ο δεύτερος όρος συμβολίζεται με τα κλαδιά. Ανάλογα με το πόσο ικανό είναι ένα κλαδί για κάθε Νέο ξεχωριστά, ανάλογη και η επιτυχία του Μαθητή στις εισαγωγικές εξετάσεις. Αρκετά πιθανό ένας Μαθητής να μην περάσει σε καμία σχολή και όπως λέει η αλληγορία πέφτει στο έδαφος και σε αυτή την περίπτωση οι γονείς του Μαθητή τον μαζεύουν και τον προετοιμάζουν πάλι για την μεγάλη του πτήση.


Την επιτυχία μπορούμε να την κερδίσουμε όλοι, αρκεί να έχουμε μάθει να πετάμε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου