Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Ορθογραφίας καμώματα


Η ελληνική γλώσσα είναι μία από τις πιο δύσκολες γλώσσες που υπάρχουν στον κόσμο με ορθογραφία που είναι εξεζητημένη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες να μην γνωρίζουν καλά την ορθογραφία της ελληνικής γλώσσας και να είναι ανορθόγραφοι, κάτι το οποίο δεν είναι κακό δεδομένου της δυσκολίας στην ορθογραφία που υπάρχει. Το πρόβλημα συναντάται στους «έξυπνους» της ορθογραφίας που επειδή γνωρίζουν πως γράφεται το «πληροί» νομίζουν πως είναι ξεχωριστοί και διορθώνουν τους άλλους κοροϊδεύοντας.
Είναι πολύ πιο εύκολο στις μέρες μας να μορφωθεί κάποιος και να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο παρά να αποκτήσει Παιδεία. Αυτό συμβαίνει με τους εξυπνάκηδες
που περιμένουν στη γωνία το ορθογραφικό λάθος που θα κάνει κάποιος για να κοροϊδέψουν, για να ειρωνευτούν, για να ταπεινώσουν, για να καταδικάσουν στο όνομα της ελληνικής γλώσσας. Μπορεί να είναι μορφωμένοι και να γνωρίζουν την ορθογραφία και την γραμματική και το συντακτικό της ελληνικής γλώσσας άπταιστα, αλλά η Παιδεία τους είναι στον πάτο. Ένας άνθρωπος που έχει Παιδεία δεν κοιτάζει να δείξει στον κόσμο την μόρφωσή του και να το παίξει ανώτερος αλλά επιδιώκει να μεταδώσει την Παιδεία που έλαβε σε αυτούς που δεν την έχουν καθώς και την μόρφωσή του. Ακόμη, σέβεται τους συνανθρώπους του και δεν τους κοροϊδεύει για την ορθογραφία τους αλλά τους επισημαίνει ευγενικά το όποιο λάθος που μπορεί να έχουν κάνει. Η Παιδεία όμως είναι πολύ πιο δύσκολο να αποκτηθεί παρά η μόρφωση για αυτό συναντιούνται αυτά τα θλιβερά φαινόμενα με τους «έξυπνους» της ορθογραφίας.

Οι εξυπνάκηδες που παριστάνουν τους γκουρού της ελληνικής γλώσσας, κάνοντας στους ανορθόγραφους κοροϊδευτικές παρατηρήσεις, δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούν στους συνανθρώπους τους. Συγκεκριμένα, κάποιος που μπορεί να έκανε ένα ορθογραφικό λάθος, τον οποίον κορόιδεψε ένας εξυπνάκιας της ορθογραφίας, δεν αισθάνεται καλά με τον εαυτό του, φοβάται μην τυχόν κάνει άλλα ορθογραφικά καθώς γράφει ένα σχόλιο στο διαδίκτυο. Πολλές φορές οι «έξυπνοι» της ορθογραφίας οδηγούν τους ανορθόγραφους στην απόφαση αντί να χρησιμοποιούν ελληνικά, να χρησιμοποιούν τους λατινικούς χαρακτήρες για να κάνουν ένα σχόλιο, κάτι που είναι καταστροφικό και για αυτούς που είναι ανορθόγραφοι καθώς η ανορθογραφία τους επιδεινώνεται αλλά και για την ελληνική γλώσσα διότι κακοποιείται.

Ένας σημαντικός παράγοντας που αγνοούν οι εξυπνάκηδες, είναι αυτός της δυσλεξίας. Πολλοί σήμερα πάσχουν από δυσλεξία με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στην ορθογραφία και να κάνουν πολλά λάθη. Σε αυτή την περίπτωση κανένας δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ανορθογραφία καθώς η δυσλεξία τον δυσκολεύει. Οι εξυπνάκηδες της ορθογραφίας κοροϊδεύουν και τέτοια παιδιά εν αγνοία τους αλλά και όταν το μάθουν συνεχίζουν το δικό τους βιολί της ορθογραφίας, κάτι που παρατήρησα σε έναν διάλογο που υπήρχε σε γνωστό κοινωνικό δίκτυο, αναφέροντας κάποιος ότι έχει δυσλεξία για αυτό δεν ξέρει καλή ορθογραφία, όμως η κοροϊδία συνεχίστηκε. Με βάση αυτό το περιστατικό επαληθεύεται αυτό που αναφέρθηκε πιο πριν στο άρθρο: Το γεγονός ότι είναι εύκολο να αποκτήσει κάποιος μόρφωση, δύσκολο όμως να αποκτήσει Παιδεία.



Αυτό το θλιβερό φαινόμενο μπορεί να σταματήσει να υπάρχει σε τόσο μεγάλη συχνότητα. Συγκεκριμένα, οι «έξυπνοι» της ορθογραφίας, πρέπει να σταματήσουν επιτέλους να παριστάνουν τους Μπαμπινιώτες, δηλαδή να κάνουν συνέχεια παρατηρήσεις για την ορθογραφία του καθενός και να κοιτάξουν τον εαυτό τους να τον κάνουν καλύτερο. Από την άλλη εκείνοι που δεν γνωρίζουν καλή ορθογραφία, να μην αισθάνονται άσχημα, να γράφουν πάντα ελληνικά για να βελτιωθούν και επιπλέον μπορούν να εγκαταστήσουν κάποιο πρόσθετο που εντοπίζει τα ορθογραφικά τους λάθη στον υπολογιστή τους. Ακόμη, εκείνοι που δεν ξέρουν καλή ορθογραφία καλό θα είναι να αγνοούν όσο γίνεται τους εξυπνάκηδες και να μην επηρεάζονται από αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου