Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Η Γνώση συνέχεια


"Γύρευε γιατρό νέο και δικηγόρο παλιό" λέει μια παροιμία του λάου και ως γνωστόν οι παροιμίες όλες κρύβουν μέσα τους την λαϊκή σοφία.
Το νέο γιατρό γιατί είναι ενήμερος στα νέα επιτεύγματα της επιστήμης του, αλλά το παλιό δικηγόρο γιατί έχει γνώση περισσοτέρων, όχι νόμων, αλλά καταστάσεων, διενέξεων, χαρακτήρων, παραβάσεων, παρακωλύσεων, κυκλωμάτων, ανθρώπων καταλλήλων να του βρούνε τα παραθυρακία του νόμου που καμιά φορά αγνοεί. Που τα έμαθε όλα αυτά; Όχι βέβαια και σε καμία περίπτωση στην σχολή που φοίτησε. Εκεί σίγουρα μαθαίνουν τα όσα η επιστήμη της νομικής επιτάσσει. Τα έμαθε στις αίθουσες και στους διαδρόμους των δικαστηρίων, στη λεγόμενη «πιάτσα».

Αυτήν την πιάτσα αφορά η σημερινή ανάρτηση, της οποία θεωρώ το πανεπιστήμιο της ζωής. Εκεί η γνώση ρέει άφθονη και είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε ανθρώπου να πάρει όση μπορεί. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες ικανότητες απορροφήσεως, αυτό εξαρτάτε από πολλούς παράγοντες που δεν είναι του παρόντος θέμα. Καλές οι σχολές και τα πανεπιστήμια, σου δίνουν εφόδια και διπλώματα. Πολλοί σπούδασαν μια επιστήμη και διαπρέψανε σε άλλη. Την αξία σου πρέπει να την δήξεις στο πεδίο της μάχης που λέγεται επιβίωση. Εκεί αναδεικνύεται το ταλέντο και το μυαλό που «κόβει», εκεί φαίνεται αν έχεις όντως την γνώση. Αυτό ισχύει για όλες ανεξαιρέτως τις καταστάσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου