Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Φράσεις που τα εγγόνια μας δεν θα πιστεύουν ότι τις λέγαμε το 2018


Η εξέλιξη της παρουσίας της υψηλής τεχνολογίας στην καθημερινότητα μας όσο περνά ο καιρός θα γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτή. Σήμερα βιώνουμε ακόμα τη μεταβατική περίοδο όπου η φαντασία και η πραγματικότητα δεν έχουν βρει τη συμβίωση τους. Σταδιακά, όμως, αυτό που σήμερα είναι φαντασία θα γίνει ρουτίνα.

Ας δούμε μερικές φράσεις του σήμερα που θα ακούγονται παράξενες σε 20 χρόνια.
Μετακινήσεις στην πόλη
“Θα οδηγήσω το αυτοκίνητό μου”.
Μόνο πολύ λίγοι, αν όχι κανείς, θα έχουν τα δικά τους αυτοκίνητα όταν τα εγγόνια μας θα είναι ενήλικες. Και, τα περισσότερα αυτοκίνητα θα είναι αυτόνομα, έτσι ώστε οι άνθρωποι δεν θα τα οδηγούν οι ίδιοι, ακόμα κι αν τα έχουν.


“Είχα αυτοκινητιστικό ατύχημα.”
Δεδομένου ότι τα αυτοκίνητα θα είναι αυτόνομα, τα τροχαία ατυχήματα με υπαιτιότητα του οδηγού θα μειωθούν ραγδαία. Υπολογίζεται ότι 1,5 εκατ. ετησίως χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία.  Η Volvo ισχυρίζεται ότι ο στόλος των οχημάτων της θα είναι ανθεκτικός στους τραυματισμούς για τους επιβάτες, έως το 2020.

“Θα καλέσω ένα Ταξί.”
Τι; Σε λίγα χρόνια θα χρησιμοποιούμε μια εφαρμογή για να καλέσουμε αυτοκινούμενο αυτοκίνητο ή ένα drone για να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Καθημερινή ζωή
“Τι χρειαζόμαστε από το σουπερμάρκετ;”
Κατ ‘αρχάς, το ψυγείο και τα γραφεία μας, θα παρακολουθούν αυτόματα ποιες προμήθειες τελείωσαν ή τι χρειαζόμαστε για το δείπνο που θέλουμε να ετοιμάσουμε.  Επίσης, τα μπακάλικα θα είναι παρελθόν. Στην πραγματικότητα, η έξυπνη κουζίνα μας πιθανόν θα παραγγείλει ό,τι χρειαζόμαστε και εκείνο θα παραδοθεί στην πόρτα μας.

“Το πλυντήριο πιάτων μου είναι χαλασμένο.”
Οι οικιακές συσκευές θα εντοπίζουν τα προβλήματα λειτουργίας τους και θα ζητήσουν επισκευές πριν εμφανιστεί η βλάβη και χωρίς να το γνωρίζετε.

“Έκαψα το κοτόπουλο.”
Το δείπνο θα είναι αδύνατο να καεί, επειδή οι αισθητήρες σε φούρνους θα παρακολουθούν το φαγητό μας καθώς ψήνεται και θα ρυθμίζουν τη θερμοκρασία ή θα απενεργοποιούν το φούρνο πριν καίει οτιδήποτε. Ίσως δεν χρειάζεται καν να ακολουθήσετε μια συνταγή στο μέλλον επειδή οι συσκευές κουζίνας σας θα το κάνουν για σας.

“Είδε κανείς το τηλεκοντρόλ;”
Όλες οι συσκευές στο σπίτι θα ενεργοποιούνται με τη φωνή ή θα ελέγχονται μέσω ενός εικονικού / ακουστικού επαυξημένης πραγματικότητας.

“Δυστυχώς δεν έχουν τα παπούτσια στο νούμερο μου”.
Όχι μόνο θα είναι διαθέσιμο οποιοδήποτε μέγεθος, αλλά τα εγγόνια μας θα έχουν τη δυνατότητα να ετοιμάζουν παπούτσια και ρούχα που γίνονται μέσω συσκευών 3D εκτύπωσης.

“Είναι μέρα για να βγάλω τα σκουπίδια.”
Τα έξυπνα δοχεία απορριμμάτων θα ενημερώνουν τις εταιρείες απορριμμάτων ότι  πρέπει να αδειάσουν.

“Πόσες θερμίδες έχει το γλυκό;”
Θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε ένα υγιεινό μενού και με τη χρήση έξυπνων πιάτων, και σκευών θα γνωρίζετε πάντα τι και πόσο ακριβώς τρώτε και πίνετε.

“Θα σου γράψω μια επιταγή.”
Θα υπάρχουν συστήματα βιομετρικών πληρωμών που χρησιμοποιούν το δακτυλικό σας αποτύπωμα, την αναγνώριση προσώπου ή τη σάρωση της ίριδας για να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές.

Διασκέδαση
“Θα πάμε στη Disneyland.”
Οχι! Δεν θα χρειαστεί καν να αφήσετε το σπίτι σας για να ζήσετε τις συγκινήσεις ενός θεματικού πάρκου χάρη στις εμπειρίες της εικονικής πραγματικότητας, θα είναι σαν να είστε εκεί.

“Δεν βρήκα εισιτήρια για τον τελικό του μπάσκετ.”
Δεν πειράζει. Σε τέτοια γεγονότα δεν θα είναι πρόβλημα η παρουσία στο γήπεδο καθώς θα βιώνουμε ζωντανές εκπομπές του αθλητικού γεγονότος μέσω της εικονικής πραγματικότητας.

“Έχω κέφι να δω μια ωραία περιπέτεια”
Η τεχνητή νοημοσύνη θα επιλέξει την ταινία και τις μουσικές σας επιλογές με βάση το πώς νιώθετε εκείνη την ημέρα, τις αξιολογήσεις και τις προτιμήσεις σας και δεν θα χρειαστεί καν να το σκεφτείτε.

Φροντίδα υγείας
“Είχα χρόνια πρόβλημα στην καρδιά και δεν το γνώριζα”.
Βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα μίας καινοτομίας που τα smartwatches και διάφορα άλλα gadgets μπορούν να ανιχνεύσουν πράγματα όπως οι καρδιακές παθήσεις και πολλά άλλα.

“Πάω στο γιατρό για ένα τσεκ απ.”
Οι εξετάσεις σε ολόκληρο το σώμα με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης γίνονται άμεσα, ενώ θα μπορούμε να συνομιλούμε με τους γιατρούς μέσω βίντεο ή εικονικής πραγματικότητας.

“Πρέπει να πάω στον οδοντίατρο να βάλω γέφυρα.”
Δεν θα υπάρχουν πλέον καθυστερήσεις στο γραφείο οδοντιάτρου, αλλά οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές θα μπορούν να εκτυπώνουν δόντια αντικατάστασης ακριβώς μέσα στο στόμα σας.

Και κάτι που χρειάζεται προσοχή…
Η δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν αφήνει ανεπηρέαστο το χώρο της γεωπολιτικής και της Άμυνας. Είναι όμως, ένα πεδίο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και ρύθμισης.
Οι πόλεμοι –μακάρι να μην γίνονται, αλλά αν συμβούν–  δεν θα έχουν στρατιώτες, αλλά ρομπότ, μηχανές και αλγόριθμους.

Γιάννης Μαστρογεωργίου.
Το τελευταίο του βιβλίο αφορά την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου