Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Ο,τι χτίσατε θα λάβετε!


Ακολουθεί η στήλη «Μελχισεδέκ» της Εκκλησιαστικής Εφημερίδας
 "Ορθόδοξη Αλήθεια":
Δεν ξέρω σε ποιον κόσμο ζουν οι Μητροπολίτες και δεν έχουν αντιληφθεί ότι το χάσμα που τους χωρίζει από τη νεολαία είναι απροσμέτρητο.
Εκτός αν θεωρούν νεολαία τα πιτσιρίκια που έρχονται στην Εκκλησία βαρυγκομώντας, επειδή τα τραβούν από το αυτί ο μπαμπάς και η μαμά.
Στο μυαλό μου οι Μητροπολίτες που προσελκύουν νέους δεν ξεπερνούν τους πέντε. Και εσείς τους ξέρετε καλύτερα από μένα.
Δεν τα λέω εγώ για την απόσταση που χωρίζει την Εκκλησία από τη νεολαία. Το λέει και
πρόσφατη έρευνα (Pew Research) που έγινε σε παγκόσμια κλίμακα.
Μετά την Πολωνία, η Ελλάδα είναι η χώρα όπου οι νέοι δεν έχουν επαφή με τη θρησκεία και την Εκκλησία σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία στη χώρα τους!
Δεν μιλάμε για παιδιά, μιλάμε για νέους. Ποιος φταίει γι' αυτή την κατάντια; Ολοι.
Η ηγεσία της Εκκλησίας, οι Μητροπολίτες που δεν εμπνέουν, που το μόνο που ξέρουν είναι να καταδικάζουν και δασκαλίστικα να νουθετούν τη νεολαία να έρθει στον «σωστό» δρόμο.
Οι γονείς που έμαθαν σε μια Εκκλησία για τους τύπους κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, και που το να πας στην Εκκλησία είναι καταναγκαστικό έργο και όχι χαρά και ευκαιρία να πάρεις μια πνευματική ανάσα.
Οι μόνοι που σίγουρα δεν φταίνε είναι οι ίδιοι οι νέοι. Εμείς τους δίνουμε πατήματα και δικαιώματα, και έχουν κάθε δίκιο να γυρνούν την πλάτη τους.
Ο,τι «χτίζετε» τα τελευταία χρόνια, αυτό θα λάβετε πίσω ως αντάλλαγμα. Μια Εκκλησία μακριά από την κοινωνία, που θα τη θεωρούν οι νέοι φολκλόρ και ξεπερασμένη.
Μήπως θεωρούν πως οι νέοι είναι χαμηλής νοημοσύνης και πάντοτε οι παλαιοί είναι εξυπνότεροι; Κάποια στιγμή η υποκρισία αποκαλύπτεται.
Παράδειγμα πρόσφατο στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Ο Αρχιερέας πιάστηκε σε βίντεο να κάνει τα μύρια όσα και παρ' όλα αυτά ο Πατριάρχης τον έχει και τον καμαρώνει και τον βάζει πρώτο πρώτο σε τελετουργίες. Κινούνται για ακόμα μία φορά με τη λογική «θα ξεχαστεί κι αυτό»…
Ο «χλιαρός» αγώνας για τη Μακεδονία
Μετρημένοι στα δάχτυλα ήταν οι Μητροπολίτες της βόρειας Ελλάδας και της υπόλοιπης χώρας που ύψωσαν το ανάστημά τους για το όνομα της ΠΓΔΜ.
Αρκετοί συμβιβάστηκαν, άλλοι «λούφαξαν» κι άλλοι κρύφτηκαν πίσω από χλιαρές αντιδράσεις. Η αλήθεια να λέγεται. Μερικές φωτεινές εξαιρέσεις υπήρξαν.
Κατά γενική ομολογία όμως, οι περισσότεροι θα μπορούσαν να κάνουν πιο πολλά. Να το παλέψουν μέχρι το τέλος. Σήκωσαν τα χέρια ψηλά και νωρίτερα απ' ό,τι θα περίμενε κανείς.
Από την άλλη, ο Αρχιεπίσκοπος κράτησε αποστάσεις και δεν έβαλε το χέρι στη φωτιά ούτε από δω ούτε από κει.
Ουσιαστικά, όταν λες: «Είναι απόφαση των πολιτικών», είναι σαν να λες: «Εσείς τους βγάλατε. Τώρα τι φωνάζετε; Λουστείτε τα…»
Εκεί πάτησαν και οι Μητροπολίτες και σιώπησαν νωρίς. Ο κόσμος βλέπει όμως πόσο προσπάθησαν. Τριάντα πέντε Μητροπολίτες βρέθηκαν στη Μητρόπολη Αθηνών για να ευχηθούν «χρόνια πολλά» στον Αρχιεπίσκοπο για τη γιορτή του.
Τέτοια εγρήγορση αν είχαν και για το όνομα της ΠΓΔΜ, σίγουρα κάτι καλύτερο θα κατάφερναν.

Τα σέβη μου
ο Μελχισεδέκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου