Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Πατριάρχης Κύριλλος στους νέους: «Ο Χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία απαγορεύσεων»

Αναφερόμενος στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου Ιεραρχίας στις ιδιομορφίες του εκκλησιαστικού κηρύγματος, ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος υπενθύμισε ότι ο Απόστολος Παύλος λάμβανε υπόψη του τις ιδιομορφίες του εκάστοτε ακροατηρίου, επιδιώκοντας τοῖς πᾶσι γίνῃ τὰ πάντα, ἵνα πάντως τινὰς σώσῃ (πρβλ. Α’Κορ. 9 22). Ειδικότερα δε ο Απόστολος δίδασκε να προσεγγίζουμε κάθε ηλικία διαφορετικά: «Πρεσβυτέρῳ μὴ ἐπιπλήξῃς, ἀλλὰ παρακάλει ὡς πατέρα, νεωτέρους ὡς ἀδελφούς, πρεσβυτέρας ὡς μητέρας, νεωτέρας ὡς ἀδελφὰς ἐν πάσῃ ἁγνείᾳ» (Α’Τιμ. 5.1-2).
Ὡς εκ τούτου ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας προέτρεψε τους Συνοδικούς να σκεφθούν την προσέγγιση των καρδιών των νέων της εποχής μας.

Εκείνη τη νύχτα δεν είχε συννεφιά.

Ο μικρός Βαγγέλης τα μέτρησε όλα...
Γράφει ο Νίκος Γιαμπολδάκης
Δεν έχω χρόνο, δεν είμαι επαγγελματίας, αλλά όφειλα να βρω τώρα. Ποιος είναι ο άνδρας της φωτογραφίας; Ποιος είσαι άνθρωπε; Γιατί να κάνεις κάτι τέτοιο;
Δύο χτυπήματα και η απάντηση έρχεται. Ένα ζωηρό, βραχνής χροιάς, "παρακαλώ", από το άλλο άκρο της γραμμής. Ο δάσκαλος του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών, Γιώργος Χρυσοστομάκης, δέχεται την πρόσκληση μου για σύντομη κουβέντα.
Εκτός από Γλώσσα, Φυσική και Μαθηματικά, ο Δάσκαλος κατάφερε, με τη γλώσσα της ψυχής, να ειρωνευτεί τη Φύση και να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τον καθισμένο σε αναπηρικό καροτσάκι μικρό Βαγγέλη στη μεγαλύτερη εμπειρία της ζωής του, διδάσκοντας τελικά μεγαλείο. Ζωή.

Αντόν Τσέχοφ – Τα επιβαλλόμενα μέτρα

Ο ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΤΙΚΟΣ ήλιος φώτιζε τη μικρή πολίχνη εκτός σχεδίου, που κατά την έκφραση του διευθυντή των φυλακών «είναι αδύνατο να τη βρεις ούτε με το τηλεσκόπιο πάνω στο γεωγραφικό χάρτη». Ησυχία και γαλήνη. Από το Δημαρχείο προς τη συνοικία των καταστημάτων προχωρεί με βήμα αργό η υγειονομική επιτροπή.
Την απαρτίζουν ο δημοτικός γιατρός, ο αστυνόμος,

Το «τερατάκι» της ζήλιας: γράφει η Χριστίνα Καγγέλη-ψυχολόγος

Μπορείτε να το εξολοθρεύσετε μέσω μιας παράστασης;
Ζήλια και μοίρασμα, δύο έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες ή μήπως όχι;
Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του ζώο κοινωνικό σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, περισσότερο από κάθε άλλο αγελαίο ζώο, και έχει την τάση να επικοινωνεί και να μοιράζεται αγαθά, σκέψεις και συναισθήματα.

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Όταν όλα πηγαίνουν στραβά, ΣΚΕΨΟΥ και τράβα στο δρόμο σου

Είναι στιγμές που οι καταστάσεις και οι άνθρωποι μάς κάνουν να λυγίζουμε και να σπάμε. Ωστόσο, αν έχουμε το μυαλό μας συγκεντρωμένο και την καρδιά μας ανοιχτή σε αυτά που θα έρθουν, και αν συνεχίζουμε να βάζουμε το ένα μας πόδι μπροστά από το άλλο, γρήγορα θα είμαστε σε θέση να ανακτήσουμε τη δύναμή μας και να επιστρέψουμε, καλύτεροι και διαφορετικοί.

Οι στενάχωρες και δύσκολες μέρες είναι μια κανονικότητα της ζωής και όχι κάτι που πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε άσχημα και ενοχικά. Η ευτυχία δεν είναι ποτέ σταθερή και διαρκής. Το να αφεθείς στη θλίψη ή σε κάποιο αρνητικό συναίσθημα, δεν σε κάνει κακό. Θυμήσου όμως ότι αν δεν λες ειλικρινά “ευχαριστώ” για κάθε χαρά και χαμόγελο, τα δάκρυα και η θλίψη μπορεί να έρχονται πιο συχνά στην επιφάνεια. Κράτα τη ζωή πάντα σε μια προοπτική.

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Έκπληξη


Στατιστικά έκπληξη 


Το παιδί κι η ανατροφή του στην Αρχαία Ελλάδα

Μετά τη γέννηση ενός παιδιού , ο πατέρας του είχε τη δυνατότητα να επιλέξει αν θα το αναθρέψει, αν η απόφαση ήταν αρνητική, το εξέθετε τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα.
Η έκθεση των βρεφών εφαρμοζόταν κυρίως όταν επρόκειτο για άρρωστα ή ανάπηρα παιδιά ή όταν ή οικογένεια είχε ήδη τόσα παιδιά, ώστε ένα ακόμη θα αποτελούσε αβάσταχτο βάρος για τις οικονομικές της δυνατότητες. Αυτή η τύχη αφορούσε κυρίως τα κορίτσια.

Η φιλία είναι εκεί πάντα παρούσα

[Μιλά ο Λαίλιος]
Η φιλία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια σύμπνοια σε πράγματα ανθρώπινα και θεϊκά. Είναι σύμπνοια που την τρέφει η στοργή και η καλή προαίρεση. Αναρωτιέμαι αν οι θεοί πρόσφεραν τίποτε καλύτερο στον άνθρωπο, εκτός βέβαια από τη σοφία.

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

«Άρχισαν τα όργανα»

Από τις συνέπειες του νέου μαθήματος θρησκευτικών

Μαθητής πριν ξαπλώσει να κοιμηθεί πήγε να κάνει την προσευχή του όπως συνήθιζε κάθε βράδυ. Ωστόσο, πριν μερικές ημέρες άρχισε, λίγο πριν πέσει στα γόνατα μία διαδικασία, που τράβηξε την προσοχή της μητέρας του. Ένιψε χέρια, πόδια, κεφάλι, αυτιά…(!) Στην εύλογη απορία της μητέρας του απάντησε πως στο βιβλίο τους (των Θρησκευτικών) περιγράφει «πως πρέπει να προετοιμαζόμαστε πριν την προσευχή»!
Όταν η μητέρα του του εξήγησε πως αυτά είναι συνήθειες των μουσουλμάνων, είχε πλήρη σύγχυση!
Ακούτε;
Αυτά είναι τα αποτελέσματα των νέων βιβλίων.
Αυτός ίσως ήταν και ο στόχος των ιθυνόντων.

Έρευνα:Η πατρική αγάπη

Η πατρική αγάπη είναι αποφασιστικής σημασίας για την καλύτερη εξέλιξη των εφήβων
Ιδιαίτερη επίδραση στους εφήβους έχει η ζεστασιά της πατρικής αγάπης υποστηρίζει νέα αμερικανική έρευνα. Συγκεκριμένα τους κάνει να νιώθουν μεγαλύτερη αισιοδοξία και να θωρακίζονται με αποφασιστικότητα να πετύχουν υψηλότερους στόχους.
Επίσης φαίνεται ότι τονώνει τις επιδόσεις των κοριτσιών στα μαθηματικά καθώς και τις επιδόσεις των αγοριών στα φιλολογικά μαθήματα υποστηρίζει η Dr Marie-Anne Suizzo από το πανεπιστήμιο του Τέξας σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Sex Roles.

Κι όπως φθινοπωριάζει




Όπως κλείνουνε, όπως σβήνουνε
τα τριαντάφυλλα κει δα
έτσι κλείσανε και τα μάτια σου
του Νοέμβρη μια βραδυά

Κι όπως φθινοπωριάζει
φύλλο η καρδιά μου μοιάζει
ένα πεσμένο φύλλο
άνθρωπος δίχως φίλο
σπίτι που δε γιορτάζει

Τώρα δίπλωσες, τώρα σταύρωσες
τις φτερούγες σου αητέ
όλα τα `λεγα, πως θα ορφάνευα
δεν το πίστευα ποτέ

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Το Κόμμα των Βαρελοφρόνων!...

Ο Πρόεδρος, Σούρας ο Βαρελόφρων 
«Ορκιζόμεθα… αιωνίαν πίστιν εις την οινοποσίαν… εις την άδειαν εξόδου τα Σαββατοκύριακα «με βούλα και υπογραφή της πεθεράς» … εις το μίασμα που λέγεται ουίσκι και όλα τα παρεμφερή, που ουδεμίαν έχουν σχέσιν με τον άγιον ποτήριον της κεχριμπαρένιας ρετσίνας… και εις την αιωνίαν κάλπην, που θα έχει σχήμα βαρελίου, ενώ εις την σχισμήν θα υπάρχει ένα … κατρούτσο για να ψηφίζει ο καθείς ρίπτων αυστηρώς το οινολογικόν χρώμα της προτιμήσεώς του (μπρούσκο, αγιορείτικο, Νεμέας ή ό,τι άλλο χρήσιμον εις το νέον οινοπολιτικόν γίγνεσθαι του τόπου!..)  (Άρθρον 12, παράγραφος ... δεν βλέπουμε λόγω σούρας!)

Η ισότητα υπό Νόαμ Τσόμσκι


D.B. Πρέπει άραγε να προσπαθούμε απλώς για ισότητα στις ευκαιρίες η για ισότητα στο αποτέλεσμα, δηλαδή στο να καταλήγουν όλοι οι πολίτες λίγο-πολύ στην ίδια οικονομική κατάσταση;

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Τα θύματα της θυματοποίησης Γιάννης Μάρκοβιτς

Η οικονομική κρίση και τα συνεπαγόμενα μέτρα, έχουν τις ανάλογες κοινωνικές επιπτώσεις. Επιδρούν αρνητικά τόσο στο κοινωνικό, όσο και στο ατομικό επίπεδο. Μια τέτοια επίδραση, που επηρεάζει το άτομο στην κοινωνική και εργασιακή  συμπεριφορά του, είναι η θυματοποίηση.
Αυτό είναι ένα συναίσθημα, όπου ο άνθρωπος είναι πεπεισμένος ότι για την κατάστασή του δεν φταίει αυτός, αλλά κάποιοι άλλοι: η κοινωνία, οι φίλοι, το αφεντικό, το κράτος, οι πολιτικοί. Πιστεύει ότι είναι το θύμα των καταστάσεων, των συνθηκών, των συγκυριών και ότι όλοι οι άλλοι είναι οι κακοί και τον επιβουλεύονται.

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Είμαι καλά...





Όταν ξυπνώ κάθε πρωί ψιθυρίζω
είμαι καλά, είμαι καλά,
γεια σου ζωή.

Αντιγράφουμε από τον Μπρεχτ και τις «Ιστορίες του κ. Κόυνερ»:

«Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό του βλάκα;» ρώτησαν κάποτε τον κ. Κόυνερ. «Αυτό που τον κάνει ακατανίκητο, ανυπέρβλητα κακό και πάντα νικητή;».


«– Το μεγάλο μυστικό του βλάκα, χμ, για να σκεφτώ λίγο… Ε… μάλλον ότι δεν του περνά καν από το μυαλό, δεν διανοείται ότι μπορεί για μια στιγμή να ’χει άδικο. Κι αν του περάσει μια στάλα υποψίας από το μυαλό, γρήγορα τη διώχνει. Αυτός βλάξ; Ποτέ των ποτών. Οι άλλοι είναι πάντα. Έτσι γίνεται αδίσταχτα θρασύς, υπέροχα επικίνδυνος, ανυπέρβλητα αλαζονικός. Και πείθει. Γιατί πάντα υπάρχουν αρκετοί βλάκες για να σχηματίσουν μια πλειοψηφία. Αυτό είναι το μυστικό όπλο του βλάκα. Μα γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να εξολοθρεύουμε τη βλακεία, γιατί κάνει βλάκες αυτούς που τη συναντούν».

Οι ηλικιωμένοι ας μην το διαβάσουν, δεν θα το καταλάβουν.

Οι ηλικιωμένοι ας μην το διαβάσουν, δεν θα το καταλάβουν.
Μεγάλες ανατροπές μας φέρνει το μέλλον !

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

«Δολοφόνος» στο πίσω κάθισμα! Μην το προσπεράστε αδιάφορα


Πιστεύετε ότι η ζώνη ασφαλείας στις πίσω θέσεις δεν είναι υποχρεωτική; Νομίζετε ότι το πίσω κάθισμα είναι ασφαλές και χωρίς αυτήν; Ήρθε η ώρα να επιστρέψετε στην πραγματικότητα με ένα απλό μάθημα φυσικής.

Μην αναγκάζετε τα παιδιά σας να αγκαλιάζουν συγγενείς

Προειδοποιήσεις στους γονείς για τα Χριστούγεννα.

«Μόλις έφτασε ο θείος, πήγαινε να τον κάνεις μια μεγάλη αγκαλιά» ή «Η θεία σου έδωσε αυτό το ωραίο παιχνίδι, πήγαινε να της δώσεις ένα φιλί». Αν έχετε πει ποτέ έτσι στο παιδί σας επειδή φοβάστε πως μπορεί να μην δείξει την απαιτούμενη τρυφερότητα από μόνο του, τότε καιρός να το ξανασκεφτείτε και να αναθεωρήσετε, προειδοποιεί τους γονείς η οργάνωση Girl Scouts ώστε να πάψουν να αναγκάζουν τα παιδιά τους να αγκαλιάζουν συγγενείς.

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Πώς αισθάνεται πραγματικά ένας ηλικιωμένος όταν του δίνουμε τη θέση μας στα ΜΜΜ

Οι περισσότεροι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε δώσει τη θέση μας σε έναν ηλικιωμένο στο λεωφορείο, το τρένο ή το μετρό. Και, όλοι, πιθανότατα θα φτάσουμε κάποια στιγμή στη θέση τους. 
Ένας ηλικιωμένος άντρας εξομολογείται πως πραγματικά νιώθει όταν ένας πιο νέος σε ηλικία τού προσφέρει τη θέση του να καθίσει;
Ευγνωμοσύνη; Αμηχανία; Ντροπή; Στεναχώρια για το γεγονός της ηλικίας τους; Την αίσθηση ότι με την κίνησή μας ίσως τον προσβάλλουμε; Ή και όλα αυτά μαζί;

Ψάλτης, ψαλτήρι και μικρόφωνα

Του Αρχιμ. Βασιλείου Μπακογιάννη στην Romfea.gr

Στήν Ἐκκλησία μας τά πάντα πρέπει νά γίνονται μέ τάξη, γιατί ἀκριβῶς πρόκειται γιά Ἐκκλησία. Καί ἡ ψαλμωδία εἶναι βασικό στοιχεῖο τῆς λατρείας μας.
Θά πρέπει λοιπόν νά γίνεται «μήτε βοαῖς ἀτάκτοις κεχρῆσθαι, καὶ τὴν φύσιν πρὸς κραυγὴν ἐκβιάζεσθαι, ἀλλά μετὰ πολλῆς προσοχῆς καὶ κατανύξεως» (ΟΕ΄ τῆς Πενθέκτης).
Γι'αὐτό καί ὁ Ἱερέας παρακαλεῖ τόν Κύριο, «δός ἡμῖν χάριν καί δύναμιν, ἵνα καταξιωθῶμεν ψάλλειν σοι συνετῶς» (Εὐχή ΣΤ΄ Ὄρθρου). Ὅμως, δέν ψάλλουμε «συνετῶς».
Καί στήν ἐποχή τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου ὑπῆρχαν ψάλτες πού ἔψελναν μέ τρόπο, πού ταίριαζε σέ κέντρα διασκεδάσεως.

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Διάλειμμα


Ο Τοτός γυρίζει από το σχολείο στο σπίτι του κλαίγοντας.
– Τι έχεις; Γιατί κλαις; τον ρωτά η μητέρα του.
– Με χτύπησε ο δάσκαλος.
– Και γιατί σε χτύπησε;
– Να, γιατί απάντησα σε μια ερώτηση που κανείς άλλος δεν μπορούσε να απαντήσει.
– Τι; Και αντί να σου βάλει άριστα σε χτύπησε; Και ποια ήταν αυτή η ερώτηση;
– Ποιος έσπασε το τζάμι του σχολείου…

Ο μυστηριώδης κόσμος της στατιστικής…

Πριν διαβάστε τι είπαν για την στατιστική σύγχρονα μεγάλα μυαλά, απολαύστε το ανέκδοτο που προηγείται.
Πηγαίνοντας με τρένο σε ένα συνέδριο, τρεις στατιστικολόγοι συναντούν τρεις βιολόγους. Οι βιολόγοι παραπονιούνται για το κόστος του εισιτηρίου του τρένου, και οι στατιστικολόγοι τους αποκαλύπτουν ένα τέχνασμα για να μειώσουν το κόστος.
Μόλις ακούν τη φωνή του ελεγκτή, οι στατιστικολόγοι στριμώχνονται στην τουαλέτα. Ο ελεγκτής χτυπά την πόρτα της τουαλέτας και φωνάζει: «Εισιτήρια, παρακαλώ!» Οι στατιστικολόγοι περνούν κάτω από την πόρτα ένα μόνο εισιτήριο, το οποίο ο ελεγκτής ακυρώνει και επιστρέφει. Οι βιολόγοι εντυπωσιάζονται.

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Η ιστορία ενός δράκου που ήξερε. . . .

Σαν ήμουν μικρή, μου άρεσε να ακούω παραμύθια, να κάθομαι με τις ώρες να ακούω ανθρώπους ή να διαβάζω η ίδια  ιστορίες, για ήρωες παράτολμους και μέρη δύσβατα, επικίνδυνα, μα εκπληκτικά.
Με τη φαντασία μου, έπλαθα τις εικόνες στο νου μου, εικόνες πολύχρωμες για γενναίους ήρωες και ηρωίδες, που, ήξεραν να υπερβαίνουν δράκους,  φόβους και δισταγμούς προχωρώντας, ακάθεκτοι,  πάντοτε μπροστά.
Μα, τώρα που μεγάλωσα, διατείνομαι περήφανα και διαλαλώ σε όλους τους τόνους, πώς οι δράκοι είναι ανύπαρκτοι και ότι, η  ζωή δεν είναι, πλέον, παραμύθι.

Θ. Ασκητής – Γιατί Χωρίζουν Ζευγάρια μετά από 20 χρόνια Γάμου;

Το διαζύγιο ως θεσμός των καιρών μας φαίνεται πως «χτυπά την πόρτα» σε ζευγάρια που είναι σε γάμο για 20 έως 30 χρόνια! Και ενώ θα περίμενε κανείς πως δύο άνθρωποι που έχουν μοιραστεί τη ζωή τους για ένα τόσο πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχουν λόγο να χωρίσουν, τα στοιχεία έρχονται να το διαψεύσουν. Από τα στοιχεία της Συμβουλευτικής Γραμμής Σεξουαλικής Υγείας προκύπτει πως ένας μεγάλος αριθμός ζευγαριών προχωρεί σε λύση του γάμου, μετά από 22 χρόνια κατά μέσο όρο κοινής συμβίωσης.

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Το πιστό σκυλί και το φίδι

Ήταν μια φορά ένας στρατιώτης. Αυτός ήταν τόσο γενναίος κι αντρειωμένος, που τον αγαπούσε κι ο βασιλιάς αλλά κι όλοι οι υποτακτικοί του. Ο στρατιώτης είχε ένα σκύλο που τον είχε εκπαιδεύσει από κουτάβι κι έκανε ότι του έλεγε, λες και ήταν άνθρωπος με μυαλό. Γι’ αυτό και τον ανάτρεφε με πολλή αγάπη.
Μια μέρα, η γυναίκα του στρατιώτη ήθελε να πάει στους γονείς της. Άφησε, λοιπόν, το μωρό της στον άντρα της, και του είπε να το προσέχει σαν τα μάτια του. Δε θ’ αργήσω, του είπε, θα γυρίσω γρήγορα. Ύστερα κοίμισε το μωρό κι έφυγε.

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Σε σχολείο της Σουηδίας διδάσκουν τις «Δεκαέξι Συνήθειες του Μυαλού»

Τον καιρό που έζησα στην Σάμο τόν ονόμασα «Χρόνια της ωριμότητας» γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία πλάι στην θάλασσα και στο μπαλκονάκι του «Πυθαγόρα» να έχω ατελείωτες συζητήσεις με ανθρώπους που μου διεύρυναν τον τρόπο σκέψεως και να μου επισημαίνουν με αγάπη και περισσή ευπρέπεια τις όποιες  άτοπες  και πολλές φορές άπρεπες και επίμονες συμπεριφορές μου. Έπρεπε να πολεμήσω την συνήθεια, την οποιαδήποτε συνήθεια και σήμερα διαβάζω σε ένα απόσπασμα από τη μελέτη περίπτωσης δύο δημοτικών σχολείων στην Σουηδία, πως αυτό διδάσκεται ως μάθημα.
Χάρηκα ιδιαίτερα και το αναδημοσιεύω στον «Πυθαγόρα» μήπως ωφεληθούν κάποιοι από τους αναγνώστες του.


Η συνήθεια είναι ένα καλώδιο, υφαίνουμε ένα κομμάτι της κλωστής της κάθε μέρα και στο τέλος δεν μπορούμε να την κόψουμε.

Οι «Συνήθειες του Μυαλού» είναι 16 συμπεριφορές, που χαρακτηρίζουν έξυπνους και διακεκριμένους ανθρώπους. Εκπαιδευτικοί ερευνητές, υπό την καθοδήγηση του Arthur L. Costa, όρισαν τις «Συνήθειες του Μυαλού» ως δεξιότητες που σχετίζονται άμεσα με τη ζωή και είναι απαραίτητες για την επίλυση προβλημάτων και την αποτελεσματική συμμετοχή στην κοινωνία. Προάγουν το στρατηγικό συλλογισμό, την οξυδέρκεια και διορατικότητα, την επιμονή και αποφασιστικότητα, τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη ποικίλων δεξιοτήτων.

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Ταυτότητα νεκρού

Απλά συγκλονιστικό από την Έλενα



ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΝΕΚΡΟΥ Ο πιο μικρός, ο πιο λιανός της μάνας ο στερνός ο γιος πήγε και βρήκε τα παιδιά του άνοιξαν την αγκαλιά. Ο πιο μικρός ο Κωσταντής ώρες μετρούσε, μέρεςτρεις και τραγουδούσε δυνατά με τα μεγάλα τα παιδιά. Ο πιο μικρός, λιγνός, ξανθός άξαφνα βρέθηκε εμπρός πέρασε η σφαίρα την καρδιά κι άδειασε η γη σαν αγκαλιά. Ο πιο μικρός ο Κωσταντής μπήκε μες τη σχολή νωρίς με τα μεγάλα τα παιδιά και με μια σφαίρα στην καρδιά.

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Ο έμπορος που θα ’πίνε όλη τη θάλασσα

Διδακτικές ιστορίες και μύθοι
Αφέντη βασιλιά, άκουσε τώρα και την ιστορία με το γέρο. Ήταν κάποτε ένας έμπορος. Αυτός αγόρασε ξύλα αρωματικά για να τα μεταπουλήσει. Άκουσε, λοιπόν, για μια πόλη, ότι εκεί σπάνια έβρισκαν τέτοια ξύλα, κι αμέσως τα φόρτωσε και κίνησε να την επισκεφτεί.
Είχε σχεδόν φτάσει στην πόλη κι αποφάσισε να καταλύσει έξω απ’ αυτήν, ώστε πρώτα να μάθει πώς πουλιούνται εκεί τα αρωματικά ξύλα. Στο μεταξύ, έτυχε να τον συναντήσει η δούλα ενός ντόπιου εμπόρου και τον ρώτησε:

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Νιώθεις ανία ή είσαι ανιαρός; Τότε διάβασε αυτό

Πάντα υπάρχει ένα ταίρι για όποιον νιώθει αρκετά καλά για τον εαυτό του. Αν έχεις ενδιαφέροντα, κάποιος θα ενδιαφερθεί για σένα. Αλλά αν νιώθεις ανία, θα προξενείς ανία και στους άλλους.

Νιώθεις ανία ή είσαι ανιαρός;
Όλοι νιώθουν ανία πού και πού. Αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Μόνο όταν η ανία γίνει τρόπος ζωής, μόνο τότε φρόντισε να βγεις απ’ το αδιέξοδο. Δεν υπάρχει πιο βαρετό πράγμα από μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι μιλούν για το πόση ανία νιώθουν. Σου παραθέτω έναν κατάλογο με τα πιο βαρετά πράγματα που μπορείς να κάνεις:

Χρειαζότανε μια ανάπαυλα ο «Πυθαγόρας»

Χρειαζότανε μια ανάπαυλα ο «Πυθαγόρας» και συνεχίζει
 Για αρχή ένα τραγούδι