Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Αν έχεις τοξικούς γονείς.

Ενώ σχεδόν όλοι πάνω σε αυτό τον πλανήτη μπορούν να κάνουν απογόνους, θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάποιοι από αυτούς ίσως θα ήταν καλύτερο να μην το κάνουν. Ορισμένοι άνθρωποι δεν είναι προορισμένοι να γίνουν γονείς. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μειονέκτημα, είναι απλά κάτι για το οποίο δεν είναι όλοι το ίδιο ικανοί. Ωστόσο, είμαστε ακόμα εδώ εξαιτίας των γονιών μας, ασχέτως πόσο υπέροχοι ή μη είναι.
Κάποιοι από εμάς έχουν μεγαλώσει με την παρουσία της τοξικής σχέσης των γονιών μας, έχουν υποφέρει μέσα από τα λάθη τους και τις κακές αποφάσεις τους, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι
παρ’ όλα αυτά βάζουν τα δυνατά τους για εμάς. Επομένως, δεν μπορούμε απλά να τους απαρνούμαστε για πάντα, σωστά; Αν έχετε τοξικούς γονείς και θέλετε να τους κρατήσετε στην ζωή σας, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα ήταν καλό να θυμάστε:
Έχετε επιβιώσει μέσα από ένα απίστευτο ταξίδι
Από το πρώτο δευτερόλεπτο της σύλληψης που ολόκληρη η ζωή σας τέθηκε σε κίνηση, οι γονείς σας έχουν διαμορφώσει και επηρεάσει αυτό που πρόκειται να γίνετε. Έρευνα έχει δείξει ότι τα βρέφη αρχίζουν να απορροφούν την γλώσσα και άλλες πληροφορίες ήδη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 εβδομάδων που βρίσκονται στην κοιλιά της μητέρας τους. Ο εγκέφαλός τους δεν περιμένει μέχρι την γέννηση, για να ξεκινήσει την απορρόφηση πληροφοριών. Συνεπώς, το ταξίδι της μητρότητας και της πατρότητας δεν ξεκινά, όταν το μωρό γεννιέται. Ξεκινά από την κύηση. Κάθε εξωτερικό ψυχολογικό, συναισθηματικό και φυσικό ερέθισμα μεταφέρεται σε ένα παιδί πριν ακόμα ανοίξει τα μάτια του σε αυτό τον κόσμο.
Οι γονείς σας, σας έχουν επίσης διδάξει πώς να επιβιώσετε και να υπάρχετε μέσα σε αυτό τον κόσμο, είτε μέσα από ένα τέλειο παράδειγμα, είτε μέσα από τις αποτυχίες των δικών τους γονιών (παραδείγματα προς αποφυγή). Ένα από τα πιο χρήσιμα δώρα από τους γονείς σας είναι η συνειδητοποίηση ότι, παρά το στρες, τη θλίψη, τον πανικό και τις αντιξοότητες που έπρεπε να ξεπεράσετε, είστε και θα είστε ακόμα πλήρως ικανοί να γίνετε οτιδήποτε θέλετε και να πετύχετε οποιοδήποτε στόχο.
Δίνετε σεβασμό, όταν λαμβάνετε σεβασμό
Ένα λάθος που οι γονείς φαίνεται να κάνουν πιο συχνά είναι να πιστεύουν ότι οι σκληρές κριτικές και οι υψηλές προσδοκίες θα μας μεταμορφώσουν με κάποιο τρόπο στο άτομο που θέλουν αυτοί να γίνουμε. Να θυμάστε ότι, ενώ αυτές οι λέξεις και τα δηκτικά σχόλια μπορεί να μας πληγώνουν, δεν πρόκειται και δεν μπορούν ποτέ να μας αποθαρρύνουν.
Είναι αυτοί που σας μεγάλωσαν και στήριξαν μέχρι τώρα, οπότε είναι και κατανοητό να νιώθουν ότι θα έπρεπε να έχουν συμμετοχή στο πώς θα ζήσετε την ζωή σας. Αλλά μην τους αφήσετε να περάσουν την γραμμή. Μόλις ενηλικιωθείτε και μπορείτε πλήρως να φροντίζετε τον εαυτό σας, δεν χρωστάτε σε κανέναν τίποτα και σίγουρα δεν τους χρωστάτε εξηγήσεις ως προς το γιατί κάνετε ό,τι κάνετε στην ζωή σας. Ο σεβασμός είναι κάτι που πρέπει να κερδίσουν από εσάς, όπως ακριβώς δουλέψατε και εσείς για να κερδίσετε τον δικό τους. Αν επιθυμούν μια σχέση γεμάτη εμπιστοσύνη, αγάπη και σεβασμό, απαιτείται αμφίδρομη προσπάθεια.
Μιμείστε ο ένας τον άλλο συνέχεια
Έχετε πάρει πολλά μαθήματα από τους γονείς σας, είτε το αναγνωρίζετε είτε όχι. Ίσως να μοιράζεστε το ίδιο πάθος ή ταλέντο, ίσως έχετε την ευφυία τους ή την εμφάνιση τους, ή πιθανώς να σας έχουν δείξει όλους τους τρόπους που θέλετε εσείς να αποφύγετε ως μελλοντικός γονιός. Έχετε αναμφίβολα επίγνωση των πολλών εκφάνσεων της ζωής σας εξαιτίας των πραγμάτων που έκαναν ή δεν έκαναν.
Το δράμα που μερικές φορές υπάρχει ανάμεσα στο γονιό και στο παιδί δεν είναι κάτι που χρειάζεται να είναι παρόν συνέχεια · έχετε την επιλογή γι’ αυτό. Μερικές φορές χρειάζεται να κάνετε δικά σας παιδιά για να κατανοήσετε πλήρως τις συμπεριφορές και τις στάσεις τους, αλλά μέχρι τότε, αξίζετε να είστε ευτυχισμένοι. Και αυτό ξεκινά με την συγχώρεση, την επούλωση των πληγών και την αυτοεκτίμηση με τρόπους που αυτοί ποτέ δεν έκαναν.
Το καλύτερο σημείο της υπόθεσης είναι ότι έχετε αυτούς για να μαθαίνετε. Μεγαλώνετε και μεταμορφώνεστε σε ένα καλύτερο άτομο λόγω αυτών. Δείξτε στον εαυτό σας πόσο ικανοί είστε να αγαπήσετε και να συγχωρήσετε τους γονείς σας. Είναι άνθρωποι και όπως όλοι οι άνθρωποι, κάνουν και αυτοί λάθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου