Σελίδες

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Οικοδομώντας το μέλλον -Richard Feynman –


Κάποια φορά, στη διάρκεια της δεκαετίας του ’50, καθώς επέστρεφα με πλοίο απάτη Βραζιλία, μείναμε για μια μέρα στο Τρινιντάντ κι εγώ αποφάσισα να ρίξω μια ματιά στη σημαντικότερη πόλη, το Πορτ οφ Σπαίην.
Την εποχή εκείνη, όταν επισκεπτόμουν μια πόλη, ενδιαφερόμουν να γνωρίσω τις πιο φτωχές περιοχές της – να δω πώς είναι εκεί η ζωή. Έτσι χάζεψα κάμποσο στους λόφους, στη νέγρικη συνοικία της πόλης, τριγυρνώντας με τα πόδια. Είχα πάρει το δρόμο της επιστροφής, όταν σταμάτησε πλάι μου ένα ταξί κι ο οδηγός του μου είπε: «Έι, κύριε! Θέλεις να δεις την πόλη; Θα σου κοστίσει μόνο πέντε μπίβι».

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Τρόμος και πόθος μοναξιάς


«Όλες οι δυστυχίες του ανθρώπου απορρέουν απ’ την ανικανότητά του να καθίσει σ’ ένα δωμάτιο μόνος και σιωπηλός.» ΠΑΣΚΑΛ
Στους καιρούς μας, η μοναξιά θεωρείται απειλή, ήττα. Στο όνομα τούτου του τρόμου, αποφασίζονται και οι βαρύτεροι συμβιβασμοί. Συμβιβασμοί στη συντροφιά, στη δουλειά, στους φίλους, στις ιδεολογίες, στο γάμο.
 Υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να κοιμούνται με τον εχθρό τους, να μοιράζονται την κάθε μέρα τους με κάποιον που περιφρονούν, που τους μειώνει, τους αποδιοργανώνει το χαρακτήρα, παρά να ζήσουν, έστω και για ένα διάστημα, μόνοι.
Λέγεται ότι «φόβος μοναξιάς είναι φόβος εαυτού» ίσως και γι’ αυτό είναι τόσο ισχυρός, ολοκληρωτικός φόβος. Όταν ο ίδιος ο εαυτός μας, μας είναι άγνωστος, απωθημένος, παραποιημένος και ξένος, τον αποφεύγουμε.

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Τί είναι η Αγία Γραφή και ποια τα βιβλία της;


Όταν λέμε Αγία Γραφή, εννοούμε το σύνολο των βιβλίων, τα οποία όπως αναφέραμε και πιο πάνω, γράφτηκαν από ευσεβείς άνδρες υπό την έμπνευση και καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, γι’ αυτό δε λέγονται και είναι θεόπνευστα.
Η Αγία Γραφή είναι το κατ’ εξοχήν θρησκευτικό βιβλίο της ανθρωπότητας, διότι περιέχει την υπό του Θεού αποκαλυφθείσα στους ανθρώπους αλήθεια. Βεβαίως στη σύνταξη και διατύπωση των νοημάτων και των λόγων της Αγίας Γραφής συνεργάσθηκε με το Θείο παράγοντα και ο ανθρώπινος παράγοντας. Και ο μεν Θείος παράγοντας, δηλαδή το Άγιο Πνεύμα, εξασφαλίζει στην Αγία Γραφή το αλάθητο. Αφού η Αγία Γραφή είναι θεόπνευστη, άρα είναι και αλάθητη.

Ζωντανή στα 40


Γέλασα πολύ µε το άρθρο της Πάµελα Ντράκερµαν προ ημερών στους «New York Times»: «How to survive your 40s» («Πώς να επιβιώσεις των 40 σου»). Ειδικά με το εναρκτήριο «Αν θέλεις να μάθεις πόσων ετών δείχνεις, απλά μπες μέσα σε ένα γαλλικό café. Είναι σαν να λαμβάνει χώρα ένα δημόσιο δημοψήφισμα για το πρόσωπό σου».
Η Ντράκερμαν θυμάται εκείνο το γλυκό «mademoiselle» με το οποίο την υποδέχονταν στα 30 κάτι της όλα ανεξαιρέτως τα γκαρσόνια στο Παρίσι. Και πόσο βάναυσα αυτό μεταλλάχθηκε σε ένα σχεδόν κλινικό «madame» μόλις πάτησε τα 40.

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Γοργόνα ή φάλαινα;


Στην πόρτα ενός γυμναστηρίου πάνω στη φωτογραφία μιας αδύνατης γυναίκας υπήρχε το ερώτημα: «Αυτό το καλοκαίρι θέλεις να μοιάζεις με φάλαινα ή με γοργόνα;»

Μια γυναίκα, λοιπόν, απάντησε:
«Αγαπητοί μου, οι φάλαινες είναι περιτριγυρισμένες από φίλους (δελφίνια, φώκιες, κλπ.), είναι σεξουαλικά ενεργές και μεγαλώνουν τα παιδιά τους με αγάπη και τρυφερότητα. Διασκεδάζουν με δελφίνια και τρώνε γαρίδες. Κολυμπάνε όλη την ημέρα και ταξιδεύουν σε υπέροχα μέρη όπως η Παταγονία, στον κοραλλιογενή ύφαλο της Πολυνησίας. Τραγουδάνε υπέροχα. Τις αγαπάνε όλοι και ενδιαφέρονται όλοι για την υγεία τους και την προστασία τους…
Οι γοργόνες δεν υπάρχουν. Αλλά ακόμη και εάν υπήρχαν θα έτρεχαν σε ψυχολόγους γιατί θα είχαν διχασμένη προσωπικότητα: γυναίκα ή ψάρι; Δεν θα είχαν σεξουαλική ζωή και επομένως ούτε παιδιά. Ναι θα ήταν όμορφες αλλά μοναχικές και λυπημένες. Και τέλος πάντων ποιος θέλει ένα κορίτσι δίπλα του που μυρίζει ψαρίλα;….
Χωρίς καμία αμφιβολία θα προτιμούσα να είμαι φάλαινα… Το να είσαι αδύνατος δεν σημαίνει ότι είσαι όμορφος. Οπότε προτιμώ να συνεχίσω να τρώω παγωτό με τα παιδιά μου, να πηγαίνω σε δείπνο με τον άντρα μου, να πίνω με τους φίλους μου… και στην τελική γουστάρω  να’ μαι φάλαινα…


Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Μάθετε να αναγνωρίζετε τις ανασφάλειες των «τέλειων» ανθρώπων


Υπάρχουν άτομα που κάτω από τη λαμπερή τους επιφάνεια, έχουν μια πολύ εύθραυστη αυτοεικόνα και μια πολύ μεγάλη ανάγκη για αποδοχή από τους άλλους.
Όταν περιγράφουμε κάποιον ως ανασφαλή ή λέμε ότι έχει άσχημη εικόνα για τον εαυτό του, έχουμε συνήθως στο μυαλό μας κάποιο άτομο που πιστεύει και δηλώνει ότι είναι ανεπαρκής, «κρύβεται», μειώνει τον εαυτό του και γενικά παρουσιάζει μια εικόνα αυτοαμφισβήτησης. Στις περιπτώσεις αυτές, οι ανασφάλειες του ατόμου είναι ορατές και ξεκάθαρες μιας και η συμπεριφορά ενός τέτοιου ατόμου είναι συμβατή με το πώς νιώθει, ανεξαρτήτως εάν στην πραγματικότητα πρόκειται για άτομα αξιόλογα και με πολλά προτερήματα.

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Ο,τι χτίσατε θα λάβετε!


Ακολουθεί η στήλη «Μελχισεδέκ» της Εκκλησιαστικής Εφημερίδας
 "Ορθόδοξη Αλήθεια":
Δεν ξέρω σε ποιον κόσμο ζουν οι Μητροπολίτες και δεν έχουν αντιληφθεί ότι το χάσμα που τους χωρίζει από τη νεολαία είναι απροσμέτρητο.
Εκτός αν θεωρούν νεολαία τα πιτσιρίκια που έρχονται στην Εκκλησία βαρυγκομώντας, επειδή τα τραβούν από το αυτί ο μπαμπάς και η μαμά.
Στο μυαλό μου οι Μητροπολίτες που προσελκύουν νέους δεν ξεπερνούν τους πέντε. Και εσείς τους ξέρετε καλύτερα από μένα.
Δεν τα λέω εγώ για την απόσταση που χωρίζει την Εκκλησία από τη νεολαία. Το λέει και

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Το μονοπάτι


"Μες στη ζωή δρόμοι ανοίγονται σωρό
κι όποιον γουστάρεις τον τραβάς κι όπου σε βγάλει
μα είναι κι ένα μονοπάτι πονηρό
που πάει ντουγρού στην κατηφόρα τη μεγάλη

Το μονοπάτι σαν θα πάρεις μια βραδιά
τον ίσιο δρόμο μια για πάντα τον αφήνεις
κι ολημερίς θα κουρελιάζεις μια καρδιά
κι ένα κορμί μες τα κουρέλια της θα ντύνεις

Εκεί ξεχνάει κι ο Θεός για να σε δει
περνάς και φεύγεις και δεν κλαίει ανθρώπου μάτι
ένα σκουπίδι παραπάνω δηλαδή
μες στης ζωής το πονηρό το μονοπάτι..."

Στίχοι των Σακκελάριου-Γιαννακόπουλου με νόημα....


Θα γυρίσω πίσω στο παλιό Μεταξουργείο που ήταν κοντά στην γειτονιά που γεννήθηκα στην Ακαδημία Πλάτωνος....
Εκεί "δούλευε" μια κοπέλα που έμενε κοντά μας και που δεν την έβλεπαν με καλό μάτι.

Από την «ευλογία» του γάμου στη «τέκνο-γνωσία» της οικογένειας


Πρωτοπρεσβύτερου Δημητρίου Θεοφίλου, M.D, Student Ph.D E.K.Π.Α


Ακούμε όλοι μας όλο και πιο συχνά, πως ο θεσμός του γάμου καταρρέει και η οικογένεια βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση.
Διαπιστώσεις επί διαπιστώσεων, δίχως να αλλάζει τίποτε στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του γάμου και της οικογένειας.
Μια μεγάλη αλήθεια που συχνά παραγνωρίζουμε, είναι πως δεν κάνουν όλοι οι άνθρωποι για γάμο.
Αν συνειδητοποιηθεί αυτή η βασική παράμετρος, τότε τα οικογενειακά «ατυχήματα» και «ναυάγια», θα μειωθούν αξιοπαρατήρητα.

Πως πρέπει να παίρνουμε το αντίδωρο και τι πρέπει να ξέρουμε για αυτό;


Ο Ιερός Καβάσιλας μας λέει: «Ο άρτος που διανέμεται ως αντίδωρο, έχει από πριν αγιασθεί, επειδή προσφέρθηκε στον Θεό.

Όλοι οι εκκλησιαζόμενοι χριστιανοί τον δέχονται με ευλάβεια μέσα στην δεξιά κυρτή τους παλάμη και ασπάζονται το δεξί χέρι του Ιερέως που πριν από λίγο ακούμπησε και κομμάτιασε το πανάγιο Σώμα του Σωτήρος Χριστού.
Επειδή αγιάσθηκε ολόκληρο, γιαυτό πιστεύεται από την Εκκλησία μας ότι το χέρι του λειτουργού μεταδίδει αυτόν τον αγιασμό σε όσους το αγγίζουν και το ασπάζονται»
Βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το αντίδωρο:

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Νοσταλγία: πόσο νόημα δίνει το παρελθόν στο παρόν; Παπαδοπούλου Ελένη


Τι ρόλο παίζει η νοσταλγία στη ζωή μας; Πόσο μας βοηθάει ώστε να μπορέσουμε να αποδώσουμε νόημα στη ζωή μας;
Μέσα από έρευνες (Routledge et al. 2011), έχει βρεθεί ότι η νοσταλγία σχετίζεται θετικά με μια αίσθηση νοήματος στη ζωή. Η εύρεση ενός νοήματος και ο καθορισμός ενός σκοπού στη ζωή μας θεωρούνται καθοριστικά για την ψυχολογική λειτουργικότητά μας.

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Μαργαριτάρια μαθητών σε εξετάσεις! Τι διαβάζουν οι καθηγητές...


Μάθημα: Κοινωνική και πολιτική αγωγή Γ΄ Γυμνασίου.
Ερώτηση: Ποια οικογένεια λέμε πυρηνική και ποια πατριαρχική;
Απάντηση: Πυρηνική οικογένεια είναι αυτή που έχει επιζήσει από τον πυρηνικό πόλεμο. Πατριαρχική οικογένεια είναι εκείνη που ο πατέρας είναι παπάς.
Απάντηση σε ανάλογο ερώτημα από μαθητή Γ΄ Λυκείου (Κοινωνιολογία): Εκτός από την πυρηνική, υπάρχει και η σκληροπυρηνική οικογένεια.

Αν δεν βοηθηθούμε, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε ποτέ.


Για την οικογένεια και τη σύνδεσή της απαραίτητη είναι η ησυχία. Απλά οι λεγόμενες ώρες κοινής ησυχίας, αλλά γενικά είναι πολύ χρήσιμη η ωραία ησυχία.
Ακούει κανείς μουσική στο δωμάτιό του, γιατί να την έχει τόσο δυνατά και να ενοχλεί όλους τους άλλους ή όταν μαστορεύει κάτι ή όταν συζητά.
Γιατί συνεχώς να φωνάζουμε, σαν να μαλώνουμε, γιατί να επιτρέπουμε τόσο θόρυβο και μέσα στο σπίτι μας. Ο θόρυβος δημιουργεί ανησυχία, ταραχή, ένταση, νευρικότητα, θυμό. Χρειάζεται να βρούμε και τις ώρες της προσωπικής ησυχίας προς μελέτη και περισυλλογή. Γεμίζουμε στενά το πρόγραμμά μας, δεύτερες εργασίες, πολλές υποχρεώσεις, δραστηριότητες, ανάγκες, μέριμνες, κοινωνικές εκδηλώσεις, επισκέψεις, δημόσιες σχέσεις και λοιπά.
Ο πιο άγνωστος τελικά είναι ο πλησιέστερος εαυτός μας.
Μήπως τελικά αδυνατούμε να δούμε κατάματα το εσωτερικό μας κενό; Πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις κι ευκαιρίες ησυχίας. Να αφιερώσουμε λίγη ώρα και στον δικαιολογημένα απαιτητικό εαυτό μας. Αυτό δεν είναι εγωιστικός ατομισμός. Αν δεν βοηθηθούμε, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε ποτέ.


Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Θα σου πω ένα μυστικό, αλλά μην το πεις πουθενά…


Πόσες χιλιάδες φορές δεν ακούγεται αυτή φράση, κάθε ημέρα, σε όλον τον κόσμο; Και πόσες χιλιάδες μυστικά, με αυτόν τον τρόπο, παύουν να είναι μυστικά, κάθε ημέρα;
Μας πλησιάζει κάποιος γνωστός, φίλος συνάνθρωπος κ.λ.π. και μας λέει.
Θα σου πω κάτι ,αλλά θέλω να μου δώσεις τον λόγο σου, ότι δεν θα το πεις πουθενά.
Φυσικά και δίνουμε τον λόγο μας. Σιγά το πράγμα. {Για ορισμένους}

στορικό Ντοκουμέντο:


Αυτές τις αποφάσεις εφαρμόζει ο Τσίπρας για να γίνουν ανεξάρτητες Μακεδονία και Θράκη
Ιστορικό Ντοκουμέντο: Αυτές τις αποφάσεις εφαρμόζει ο Τσίπρας.. για να γίνουν ανεξάρτητες Μακεδονία και Θράκη
Κι εδώ… στη μετά Τσάρο εποχή οι μπολσεβίκοι συνεχίζουν την Πανσλαβιστική τακτική για αρπαγή του Βόρειου Ελλαδικού χώρου και έξοδο στα θερμά νερά του Αιγαίου. Στον πρωην Κνίτη Τσίπρα είναι γνωστά και προφανώς οι ενέργειες του αποσκοπούν εκπλήρωση των σκοπών της 3ης Διεθνούς
Διαβάστε…

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Πολιτικός γάμος: Ποιά είναι η θέση της Εκκλησίας;


Η θέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας μπροστά στην ύπαρξη πολιτικού γάμου, είναι ότι δεν τον αναγνωρίζει με βάση τη θρησκευτική μας διδασκαλία.
Εκ των πραγμάτων αναγνωρίζει όμως θεσμικά την πολιτειακή απόφαση και μάλιστα, όταν υπάρξει διαζύγιο πολιτικού γάμου, αναγκάζεται από το Νόμο η Εκκλησία να εκμετρά αυτόν ως ήδη τελεσθέντα.
Ωστόσο όμως στην ουσία ο πολιτικός γάμος δεν είναι μυστήριο, δεν έχει ιερολογία και δεν είναι της ιεράς Παραδόσεώς μας. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός.

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Ο Πούτιν βρήκε την χαμένη Κιβωτό γράφει ο Κωνσταντίνος Ζαΐμης


Όλοι λίγο – πολύ θυμόμαστε την πτώση ενός τεράστιου γερανού στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο Σεπτέμβριο , γεγονός που στοίχισε τη ζωή σε 107 ανθρώπους και προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές και αναστάτωση !
Οι επίσημες ανακοινώσεις τότε έκαναν λόγο για ισχυρούς ανέμους στην περιοχή , για ξαφνική καταιγίδα και κεραυνό που χτύπησε το συγκεκριμένο γερανό που τελικά καταπλάκωσε του παραβρισκόμενους προσκυνητές.
Όμως αυτά όπως καταλαβαίνετε , είναι για τους πολλούς…

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Ν’ αγιάσει το στυλό σου, μανάρι μου | Της Έλενας Ακρίτα


Όταν πριν από έναν μήνα έγραφα εδώ για δέντρα που στάζουν αίμα και σταυρούς που θεραπεύουν τον καρκίνο, πέσανε να με φάνε οι θρησκόληπτοι που, προφανώς, όλα αυτά τα θεωρούν απολύτως λογικά.
Για να τελειώνουμε με τις ανοησίες. Η πραγματική εκκλησία (για μένα πάντα) ήταν του παπα-Γιώργη Πηρουνάκη με το μεγάλο έργο του στα χρόνια της χούντας. Του Αναστασίου, Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας - ενός πραγματικού Αγίου που ως συνήθως θα αναγνωριστεί μετά θάνατον. Πραγματική εκκλησία είναι η Κιβωτός του Κόσμου του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου. Είναι οι ιερείς εκείνοι που ζουν και πεθαίνουν χωρίς οφίτσια και μεγαλεία σε συνοικιακές ενορίες κι ερημωμένα χωριά. Η πραγματική εκκλησία δεν έχει αγιασμένες παντόφλες κι ευλογημένα ξώφτερνα. Αυτοί είναι αγοραίοι τσαρλατανισμοί, παρόμοιοι με εκείνους για τους οποίους ο Χριστός πέταξε κλωτσηδόν τους ιερείς του έξω από τον ναό.

Η Προσεχή και η Ελιά


Ένας μοναχός φύτεψε μια ελιά και άρχισε να προσεύχεται: Κύριε, στείλτε μου βροχή
Και ο Κύριος έστειλε βροχή στη γη.
Το δέντρο ήταν κορεσμένο με υγρασία και ο μοναχός συνέχισε να προσεύχεται:
Και τώρα, Κύριε, σας ζητώ να στείλετε πολύ ήλιο – το δέντρο μου χρειάζεται ζεστασιά.
Και ο Κύριος έστειλε τον ήλιο.
Το δέντρο μεγάλωσε.
Ο μοναχός συνέχισε να προσεύχεται γι’ αυτό: Κύριε, δώσε λίγο παγετό για να ενισχυθούν οι ρίζες και τα κλαδιά.
Ο Κύριος έστειλε παγετό και … το δέντρο πέθανε.

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Φράσεις που τα εγγόνια μας δεν θα πιστεύουν ότι τις λέγαμε το 2018


Η εξέλιξη της παρουσίας της υψηλής τεχνολογίας στην καθημερινότητα μας όσο περνά ο καιρός θα γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτή. Σήμερα βιώνουμε ακόμα τη μεταβατική περίοδο όπου η φαντασία και η πραγματικότητα δεν έχουν βρει τη συμβίωση τους. Σταδιακά, όμως, αυτό που σήμερα είναι φαντασία θα γίνει ρουτίνα.

Ας δούμε μερικές φράσεις του σήμερα που θα ακούγονται παράξενες σε 20 χρόνια.
Μετακινήσεις στην πόλη
“Θα οδηγήσω το αυτοκίνητό μου”.
Μόνο πολύ λίγοι, αν όχι κανείς, θα έχουν τα δικά τους αυτοκίνητα όταν τα εγγόνια μας θα είναι ενήλικες. Και, τα περισσότερα αυτοκίνητα θα είναι αυτόνομα, έτσι ώστε οι άνθρωποι δεν θα τα οδηγούν οι ίδιοι, ακόμα κι αν τα έχουν.

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

INTER –"NE NE NE NE NE NE NE NOY"– NET ὑπὸ Γέροντος Χαλκηδόνος Ἀθανασίου


Μπορεί να μην κατανοήσετε όσα θέλει να μας μεταφέρει ο λόγιος Ιεράρχης του Πατριαρχείου, αλλά αυτή είναι η Φαναριώτικη διάλεκτος.

"Τὸ αὐτοκίνητον εἶναι μία παροδικὴ ἐμφάνισις".
(Kaiser Wilhelm)

Σήμερον σὺν τοῖς ἄλλοις, παθολογικῶς ἀσχολούμεθα μὲ τὸ κινητὸν τηλέφωνον, τὰ μηνύματα, τὰ Twitter, τὰ Blog, τὰ GoogleIn, τὰ Facebook, τὰ Instagram, τὰ e-mail κλπ. Καὶ τὸ κινητὸν διαδίκτυον ἔχει εἰσέλθει εἰς τὴν ζωήν μας ἀνεπιστρεπτί, ὡς ἕν "γλυκὸν δηλητήριον" ἀπὸ 20 ἐτῶν. Διατί ὅμως;

Οδηγίες προστασίας των παιδιών Αντώνιος Δαρζέντας – Παιδίατρος


Οδηγίες προστασίας των παιδιών στο νέο ψηφιακό κόσμο, από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής

Τα παιδιά μας, αντίθετα από εμάς, μεγαλώνουν πια σε έναν ψηφιακό κόσμο. Είναι αναγκαίο λοιπόν να τους μάθουμε σωστούς και ασφαλείς τρόπους αντιμετώπισης του νέου αυτού κόσμου. Ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας έγραψε σήμερα στην προσωπική του σελίδα μερικά μικρά τιπς που σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, μπορούν να βοηθήσουν τα νέα παιδιά να ανταπεξέλθουν στον νέο ψηφιακό κόσμο.

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Γεννηθήκαμε σίγουροι


Oι περισσότεροι γεννηθήκαμε σίγουροι. Τα ξέραμε όλα από πολύ μικροί. H διάκριση σωστού από λάθος ήταν περασμένη στον γενετικό μας κώδικα ή μας την είχε κάνει δώρο κάποιο πνεύμα που περνούσε από πάνω μας την ώρα που γεννιόμασταν. Ο τρόπος διαχωρισμού του κόσμου και των ανθρώπων ήταν ένα απίστευτα βολικό σχήμα – και ιδιαίτερα άκοπο – να αυτοεπιβεβαιωνόμαστε διαρκώς, δίχως ίχνος αμφισβήτησης και χωρίς το μεγάλο ξεβόλεμα που απαιτούν οι αλλαγές και η αυτοκριτική.
Στην εφηβεία αυτό δεν λογαριάζεται σαν ελάττωμα αλλά ως πείσμα, πάθος και ορμή.

6 λανθασμένες θεωρίες κι 6 κλειδιά για την ευτυχία και την επιτυχία


Μειώνουμε την ικανότητά μας να γίνουμε επιτυχημένοι κι ευτυχισμένοι επειδή πιστεύουμε σε παρωχημένες θεωρίες σχετικά με την επιτυχία. Πιστεύουμε σε αυτές γιατί ακριβώς τις βλέπουμε να εφαρμόζονται καθημερινά στις ζωές επιτυχημένων ανθρώπων…
Από νεαρή ηλικία διδασκόμαστε ότι για να πάμε μπροστά πρέπει να αντιμετωπίσου- με ό,τι μας φέρνει η ζωή με απόλυτη συγκέντρωση και πειθαρχία – και εις βάρος της ευτυχίας μας.

Παρακάτω ακολουθούν οι έξι βασικές λανθασμένες θεωρίες που υπαγορεύουν τη νοοτροπία μας σχετικά με την επιτυχία:

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Σε ρωτώ! Απαντάς; Ερωτήσεις που παραμένουν αναπάντητες


Στον Παλιό Πυθαγόρα είχα ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα, χθες το βράδυ όμως, λόγω ζέστης καθόμουν στον κήπο μονάχος, πήρα ένα μολύβι και χαρτί για να εξασκηθώ στην γραφή με το αριστερό χέρι και μη βρίσκοντας εύκολο θέμα μάζεψα από μνήμης κάποιες ερωτήσεις που χρήζουν απαντήσεων, τις οποίες αδυνατώ να δώσω.

Θα είχε διαφορά αν αντί να τραβάει κανείς ένα ζόρι, το έσπρωχνε;

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Γιατί οι αρχαίοι έβαζαν νερό στο κρασί τους;


Συχνά, και ιδιαίτερα τώρα, γίνομαι αποδέκτης ερωτημάτων σχετικών με το αν οι αρχαίοι Έλληνες είχαν υποκατάστατα των σημερινών ψυγείων και ακόμη αν είχαν τη δυνατότητα να ψύχουν τα διάφορα ποτά τους. Και στα δύο αυτά ερωτήματα η απάντηση είναι θετική.

Αυτή τη μυρωδιά δεν την αντέχουν με τίποτα τα μυρμήγκια και οι κατσαρίδες!


Πείτε μια και καλή αντίο στους ανεπιθύμητους επισκέπτες με τον πιο φυσικό τρόπο!
Αν βρείτε μυρμήγκια ή κατσαρίδες, ψεκάστε το χώρο που συνηθίζουν να κάνουν πάρτι με χυμό λεμονιού!
Και τα δύο ζωύφια δεν μπορούν να ανεχθούν τη μυρωδιά του χυμού λεμονιού και θα εξαφανιστούν μια και καλή!
10 βήματα για να αποχαιρετίσετε τα μυρμήγκια από το σπίτι σας
Αντίθετα από ό,τι νομίζεις, υπάρχουν τρόποι και μάλιστα φυσικοί, μακριά από εντομοκτόνα και χημικά που θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις μακριά τα κατά τα άλλα συμπαθέστατα έντομα.

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Τρία πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε πριν κοιμηθείτε. (Από εμπειρία)


Οι κακές συνήθειες της καθημερινότητας μπορεί να οδηγήσουν σε έναν κακό ύπνο και μια πιο δύσκολη μέρα το επόμενο πρωί...
Επιπλέον κάποια πράγματα που κάνετε πριν τον ύπνο μπορεί να ευθύνονται για αϋπνία, τις διακοπές στον ύπνο ή σύντομη διάρκεια του ύπνου. Δείτε τρία πράγματα που δεν πρέπει να κοιμηθείτε...

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Ξεχνάμε σιγά-σιγά το ορθόδοξο χριστιανικό παραδοσιακό πανηγύρι


Ένα επικίνδυνο φαινόμενο αποχριστιανισμού της ορθόδοξης παραδοσιακής κοινωνίας. Τώρα τελευταία στον τόπο μας τείνουν να κυριαρχήσουν κάποιες παράξενες «γιορτές» αφιερωμένες σε περίεργες «θεότητες» όπως «γιορτή του κρασιού», «γιορτή της σαρδέλας», «γιορτή του καρπουζιού», «γιορτή του τσίπουρου» κ. ο. κ.