Σελίδες

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Θα απουσιάζω για λίγο

Ο «Πυθαγόρας» για περίπου δεκαπέντε ημέρες θα απουσιάζει από την Μπλογκόσφαιρα, αφήνει όμως αυτά τα τραγούδια για να διασκεδάζει τους αναγνώστες. του. 

Ξύλινη γλώσσα: Πώς να μιλάτε χωρίς να λέτε τίποτα!

Πολλά χρόνια πίσω με πήγε αυτή η ανάρτηση με τις οδηγίες προς υποψηφίους πολιτικούς ρήτορες, στα χρόνια εκείνα που η επερχόμενη αλλαγή είχε ανάγκη από φωστήρες και στρατολογούσε τον κάθε φανατικό αμόρφωτο για να «σωθεί» η Ελλάδα, ήταν η εποχή που το «θείο βρέφος» ο Λαλιώτης οργάνωνε την λεγόμενη «Δουλειά καφενείου». Διασκεδάστε σήμερα σε ώριμη ηλικία με αυτά τα τερτίπια που δυστυχώς έχουν ακόμη πέραση. 


Οι δέκα φράσεις που αναγράφονται στον ακόλουθο πίνακα σε καθεμία από τις τέσσερις στήλες είναι για τους αναγνώστες που θέλουν να εξοικειωθούν με τα μυστικά της ξύλινης γλώσσας, δηλαδή κοινώς «μιλάω και δεν λέω τίποτα»!

Αρχίστε να διαβάζετε από οποιαδήποτε φράση της στήλης Α και συνεχίστε σε οποιαδήποτε φράση της στήλης Β, Γ και Δ.
Έτσι θα έχετε άπειρους συνδυασμούς για μια πολύωρη αοριστολογία χωρίς τέλος! Και το σημαντικότερο; Τα λόγια σας θα έχουν κύρος και εσείς θα φαίνεστε «πολυδιαβασμένος»!

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Το χαλί που το πατούσαν όλοι

Καιρό έχω να ανεβάσω παραμύθι και μ’ έβγαλε από την προσπάθεια η Νίκη Ορφανουδάκη με ένα παραμύθι για τα προσωπικά όρια..

Μια φορά κι έναν καιρό στα βάθη της Περσίας ήταν το πιο όμορφο, το πιο πολύτιμο, το πιο ακριβό και ξεχωριστό χαλί του κόσμου. Το διακοσμούσαν παραστάσεις που περιέγραφαν τη χαρά της ζωής και ήταν κατασκευασμένο από μετάξι και ίνες από χρυσό και ασήμι. Ο ιδιοκτήτης του, ένας έμπορος χαλιών, ήταν τόσο περήφανος για το απόκτημά του, που αντί να το κρεμάσει, όπως και όλα τα άλλα χαλιά, το έστρωσε στην είσοδο, για να το καμαρώνει ο ίδιος αλλά και για να είναι το πρώτο πράγμα που θα έβλεπε ο κάθε πελάτης την ώρα που θα έμπαινε στο μαγαζί του.

Οι ηλικίες που φτάνουμε στην κορυφή της απόδοσής μας

 Τα δεδομένα δείχνουν ότι γινόμαστε καλύτεροι στη ζωή μας, κάτι που σημαίνει ότι η ζωή δεν είναι μια κατηφόρα από τη στιγμή που περάσει η νιότη.
Η γήρανση μπορεί να φαντάζει σαν μια τρομακτική προοπτική, αλλά ένας πλούτος επιστημονικών μελετών υποστηρίζει ότι η νεανική φάση της ζωή μας, δεν είναι τόσο ρόδινη όσο παρουσιάζεται. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι άνθρωποι γίνονται καλύτεροι στο μέσο της ηλικίας τους αλλά και αργότερα στη ζωή τους.

Το χωράφι σου Του Στέφανου Ξενάκη

Σου έδωσαν ένα χωράφι. Δε στο χρωστάγανε. Σου είπαν να το φροντίζεις. Σου έμαθαν τα βασικά. Να το σκάβεις. Να το ποτίζεις. Να του βάζεις λίπασμα. Να το αερίζεις. Να το ανανεώνεις. Να το ξεκουράζεις. Να το αγαπάς.
Κάποιοι έκαναν αυτό που τους είπαν. Υπάκουσαν. Αλλά μετά σταμάτησαν. Θεώρησαν ότι ξέρουν. Και δε φρόντισαν να μάθουν άλλα.
Κάποιοι δεν άκουσαν ούτε αυτά που τους είπαν. Έκαναν του κεφαλιού τους. Θύμωσαν. Έκαναν το αντίθετο. Για να τους τιμωρήσουν. Αλλά τελικά τιμώρησαν τον εαυτό τους. Και το χωράφι τους ξεράθηκε.
Κάποιοι αποφάσισαν να μάθουν κι άλλα. Και την έψαξαν. Και ρώτησαν. Άνοιξαν βιβλία, διάβασαν, άκουσαν. Κι έμαθαν το σημαντικότερο. Ότι δεν ξέρουν. Κι αποφάσισαν να μαθαίνουν. Όσο ζουν.

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Οι βλάκες του διαδικτύου

Είμαι πολλά χρόνια στον χώρο του διαδικτύου και έχουν αλλάξει πολλά πράγματα... Οι υπολογιστές, τα κινητά, τα γραφικά, οι ιστοσελίδες... Γενικά το ίντερνετ είναι ένας χώρος που τα πράγματα συνεχώς αλλάζουν, ένα όμως είναι ίδιο: Οι βλάκες του διαδικτύου.

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Νους από αφέντης σε σύμμαχος

Παρατηρώ το νου μου. Είναι φορές που αυτός είναι ο αφέντης μου. Παρατηρώ ότι είμαι δέσμιος του. Αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να ξεφύγω από αυτόν. Αν μου πει να κάνω κάτι, μπαίνω στην διαδικασία να το κάνω μηχανικά, αν μου έρθει μια σκέψη στο μυαλό μου δημιουργεί ανάλογα συναισθήματα, χαλιέμαι, αλλάζω διάθεση.

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Σημαίες και πολιτιστική ταυτότητα

Στις 3 Ιανουάριου 1992 Ρώσοι και Αμερικανοί μελετητές συναντήθηκαν σε’ μια αίθουσα συνεδριάσεων ενός κυβερνητικού κτιρίου στη Μόσχα. Δυο εβδομάδες νωρίτερα η Σοβιετική Ένωση είχε πάψει να υπάρχει και η Ρωσική Ομοσπονδία έγινε ανεξάρτητη χώρα. Ως εκ τούτου, το άγαλμα του Λένιν που μέχρι πρότινος στόλιζε την αίθουσα, είχε εξαφανιστεί.
Στη θέση του τοποθετήθηκε η σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το μόνο πρόβλημα, όπως παρατήρησε ένας Αμερικανός, ήταν ότι η σημαία είχε τοποθετηθεί ανάποδα. Μόλις ενημερώθηκαν οι Ρώσοι, γρήγορα και διακριτικά διόρθωσαν το λάθος κατά τη διάρκεια του πρώτου διαλείμματος.

Κατάθλιψη: Όταν μιλάει η ψυχή Εύα Μεταλίδη

Μήπως αποφεύγουμε την πραγματική επαφή με τον εαυτό μας; Μήπως κωφεύουμε όταν η ψυχή μας μιλάει γι’ αυτό που την ταλαιπωρεί;
Δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν, ο Ιπποκράτης την αποκάλεσε μελαγχολία. Σήμερα ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα εκατό εκατομμύρια.

Η Σπουδαιότητα της Ευγνωμοσύνης Μετάφραση: Αθανασία Καναρά

Η ευγνωμοσύνη φέρει την τέλεια ενόραση του Χριστικού Νου.
Η ευγνωμοσύνη ανοίγει την καρδιά μου στην ανιδιοτελή αγάπη της Μητέρας Θεού.
Η ευγνωμοσύνη ανοίγει την καρδιά μου στη ροή δύναμης του Αγίου Πνεύματος.
Η ευγνωμοσύνη εξαγνίζει την καρδιά μου ώστε να μπορέσω να δω τον Θεό.

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Ποτέ μην απελπίζεσαι!

Τα «απότομα» προκαλούν επικίνδυνους κραδασμούς. Αν βρεθεί κανείς από ένα πολύ παλιό ζεστό δωμάτιο έξω σε παγωνιά, υπάρχει περίπτωση να κρυολογήσει ή να αρπάξει καμιά πνευμονία.
Και στον πνευματικό χώρο οι απότομες αλλαγές είναι δύσκολες. Δεν μπορεί να γίνει κανείς μέσα σε μια στιγμή άγιος. Όλα χρειάζονται χρόνο, κόπο, μέθοδο, αγωνία.

Το τραγούδι της γης

Ο επίλογος του έργου του Μυριβήλη
«Το τραγούδι της γης» (1937) είναι ένα από τα λυρικά έργα του Στράτη Μυριβήλη. Σύμφωνα με κριτική πάνω στο έργο, όλα τα εκθαμβωτικά χρώματα πού διαθέτει η παλέτα του, μαζί με το εξαιρετικά πλούσιο και πάντα εκφραστικό, πάντα παραστατικό του λεξιλόγιο, ο Mυριβήλης τα έχει σπάταλα διαχύσει σ’ αυτό το τραγούδι που είναι ένας ύμνος στη γη και στην καρπερότητά της. Mας μεταδίδει μια μέθη, μια έκσταση διονυσιακή.

Ο επίλογος του έργου

Ας σβήσει το τραγούδι.
Ας σβήσει σιγαλινά το τραγούδι.
Ας καταλαγιάσουν οι φωτιές, ας μαραθούν οι ξανθές φλόγες, ας ρίξουν τα φτερά τους τα μελτέμια.

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Ανακοίνωση



Ο «Πυθαγόρας» θα σταματήσει να ενημερώνεται και να ενημερώνει τους αναγνώστες του σε λίγο καιρό. Όσοι από τους Συνεργάτες έχουν σκοπό να στείλουν άρθρα, ας το πράξουν μέχρι τέλος Οκτωβρίου, μετά δεν θα δημοσιεύονται. 

Το μέγα πρόβλημα του ανθρώπου

Το μέγα πρόβλημα του ανθρώπου είναι ότι ενώ σκέφτεται (γιατί η σκέψη είναι νόμος που διέπει τη μορφή ζωή άνθρωπος), δεν σκέφτεται με δικές του σκέψεις  αλλά με σκέψεις άλλων (κάτι σαν το copie-paste).

Πώς η τεχνολογία έχει αλλάξει την ερωτική ζωή των εφήβων

Ο ψηφιακός κόσμος τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να έχει επιφέρει σοβαρές αλλαγές σε κάποιες από τις διαχρονικές προκλήσεις των εφηβικών αναζητήσεων. Κι αν και κάποιοι γονείς διαθέτουν ευκολία στο να επικοινωνούν ανοιχτά με τους εφήβους γύρω από ερωτικά θέματα, κάποιοι άλλοι έχουν πραγματική δυσκολία, καθώς βρίσκουν τα θέματα αυτά αμήχανα για συζήτηση και τα αποφεύγουν.

Με λένε Ηρωίνη’ – Ένα κείμενο γροθιά που πρέπει να διαβάσετε

Με λένε Ηρωίνη, κάποιοι με φωνάζουν «Πρέζα» ή «Άσπρη» ή «Ζουζού» ή κάποιοι «παραμύθα», ακόμα και «Βασίλισσα» με έχουν πει!
Έχω πολλά παρατσούκλια αλλά δεν έχει σημασία έτσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα μου είναι πάντα το ίδιο, είμαι…πολύ διάσημο ναρκωτικό σε όλον τον κόσμο.
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να προφέρουν το όνομά μου, με γνωρίζουν όλοι, όλο και κάποιο φίλο τους ή συγγενή τους ή γνωστό τους έχω πάρει μαζί μου στο θάνατο.

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

«Κατεστραμμένος, πλέον, μετανιώνω που δεν έφυγα όταν ήμουν 30»

Επιστολή από έναν ακόμα Έλληνα που αποφάσισε να αγοράσει εισιτήριο χωρίς επιστροφή και να δοκιμάσει στο εξωτερικό για μία καλύτερη ζωή.

Ήρθε λοιπόν και η δική μου σειρά, όπως τόσων φίλων και γνωστών πριν από εμένα. Στα 52 μου πλέον, με 2 πτυχία, 3 γλώσσες και ένσημα από τα 18, αφού σπούδασα εργαζόμενος. Φυσικά δεν πρόκειται να επιστρέψω πίσω. Όχι μόνο εγώ, αλλά τον Ιούνιο μόλις τελειώσει το σχολείο θα πάρει κι ο γιος μου τον δρόμο για το αεροδρόμιο και θα είναι χωρίς επιστροφή και γι’ αυτόν –ξέρει ότι πρέπει να «στήσει» τη ζωή του μακριά απ’ αυτόν τον τοξικό τόπο.

Τι κάνει δύο ανθρώπους ζευγάρι;

Οι άνθρωποι αποτελούμε κοινωνικά όντα, των οποίων η έμφυτη τάση είναι να δημιουργούμε σχέσεις και να συνυπάρχουμε μέσα σε αυτές. Η ανάγκη για δημιουργία κοντινών σχέσεων είναι αυτή που οδηγεί στις φιλικές, επαγγελματικές σχέσεις, καθώς και στη δημιουργία οικογένειας. Ωστόσο, στην καθημερινότητά μας δε δημιουργούμε πάντα σχέσεις κοντινές, σταθερές και μακροχρόνιες.

Γεννήθηκες, λοιπόν, μόνο για την ευχαρίστηση;

Όταν σηκώνεσαι με κακή διάθεση το πρωί, έχε πρόχειρη την σκέψη: «Σηκώνομαι για να επιτελέσω το έργο του ανθρώπου. Και στεναχωριέμαι ακόμη, που πάω να κάνω αυτό για το οποίο γεννήθηκα και βγήκα στον κόσμο; Ή μήπως γεννήθηκα για να μένω ξαπλωμένος και να ζεσταίνομαι μες στα στρώματα;»
– «Μα αυτό μ’ ευχαριστεί περισσότερο!»
– Γεννήθηκες, λοιπόν, μόνο για την ευχαρίστηση; Μόνο για να παθαίνεις και όχι για να ενεργείς; Δε βλέπεις τα μικρά φυτά, τα σπουργίτια, τα μυρμήγκια, τις αράχνες, τις μέλισσες, που το καθένα τους επιτελεί το έργο του συμβάλλοντας, στο μέτρο που του αναλογεί, στην τάξη του κόσμου; Κι εσύ από την άλλη δεν θες να κάνεις αυτά που αναλογούν στους ανθρώπους. Δεν βιάζεσαι να κάνεις αυτό που υπαγορεύει η φύση σου.
-«Ναι, μα πρέπει να αναπαυόμαστε κιόλας».

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Φεύγεις ή μένεις;

Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί αν πρέπει να είμαστε εκεί που είχαμε επιλέξει να είμαστε; Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αφήσεις μια κατάσταση;
Συνήθως όταν επιλέγουμε να φύγουμε από μία κατάσταση είναι γιατί είτε μας ενοχλεί κάτι που γίνεται, είτε γιατί εμείς οι ίδιοι νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να προσφέρουμε τίποτα άλλο σε αυτή. Το πρόβλημα όμως είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν είμαστε σίγουροι για το αν πρέπει να φύγουμε ή να περιμένουμε μήπως αλλάξουν τα κακώς κείμενα…Το βόλεμα είναι τεράστια παγίδα μερικές φορές, κυρίως όταν το μέλλον μοιάζει ασαφές και δύσκολο.

Σαράντος Καργάκος – Η άγνωστη λέξη «καθήκον» και η παραγωγή… τεμπέληδων

Ένα παλαιό, αιχμηρό άρθρο του Σαράντου Καργάκου, που αξίζει να μας βάλει σε σκέψεις και αυτοκριτική -ιδίως όσους υπηρετούν την εκπαίδευση.
Κατά την άποψή μας, ο λόγος είναι υπερβολικά αυστηρός, ενίοτε και ισοπεδωτικός, σήμερα που η ανεργία ειδικά των νέων με ουσιαστικά και όχι τυπικά προσόντα βρίσκεται στα ύψη και πολλοί για να ζήσουν αναγκάζονται να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.
Εν τούτοις, το αίτημα για (καλύτερη) αξιοποίηση των ανθρωπιστικών σπουδών και της πνευματικής κληρονομιάς μας για καλλιέργεια κριτικής σκέψης, αγωνιστικού φρονήματος, ήθους, εργατικότητας, τόλμης, πρωτοβουλίας και δημιουργικότητας είναι επίκαιρο και διαχρονικό.
***

«Ακούω ότι το μεγαλύτερο σήμερα πρόβλημα των νέων μας είναι η ανεργία.
Διαφωνώ. Εδώ και τριάντα χρόνια είναι η… εργασία.

Αυτός, αυτή και τα κινητά τους (μια ιστορία παθιασμένου έρωτα…)

Το ζευγάρι κάθεται στο διπλανό τραπέζι της καφετέριας αμίλητο, με την προσοχή και των δύο να είναι εστιασμένη στις συσκευές των κινητών τηλεφώνων τους. Γύρω στα 25 εκείνη, κοντά στα 30 εκείνος, πολύ εμφανίσιμοι, σχεδόν κούκλοι και ιδιαιτέρως ταιριαστοί σαν εικόνα.
–Τι θα πάρετε;, τους ρωτάει η σερβιτόρα.
Ο άντρας δείχνει να μην την ακούει και συνεχίζει ακάθεκτος το σερφάρισμα, η κοπέλα όμως την κοιτάζει εμφανώς ενοχλημένη.
Γιατί σέρνεται το wifi σας;, ρωτάει επιθετικά.

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΛΑ

Αναμνήσεις από την Αίγυπτο
Ιστορίες από παππού σε παππού από την Στέλλα Ξυδιά

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΛΑ

Featured image Από τα Βουρλά στην Αίγυπτο

Ήταν δεν ήταν 6 μηνών το πρώτο τους παιδί όταν έφθασαν στην Αίγυπτο. Η μητέρα το κρατούσε σφικτά, ένα τόσο δα μπογαλάκι στην αγκαλιά της…Ο πατέρας έριχνε κλεφτές ματιές ,μια στην γυναίκα του και μια στο μωρό που κάπου-κάπου έβγαζε τσιριχτές φωνούλες. Φαινόταν λίγο ανήσυχος … Αυτή η νέα χώρα που μόλις είχαν πατήσει το πόδι τους ήταν τόσο ξενική! ‘ Αραγε θα κατάφερναν να ριζώσουν και να προκόψουν; Σίγουρα “ναι” έλεγε και ξανάλεγε στον εαυτό του… Μια ζεστασιά πλημμύρισε την καρδιά του, λες και ήξερε πως εδώ σ’αυτά τα χώματα, ανάμεσα σ’αυτούς τους καλόκαρδους ανθρώπους με τις μακριές “φουστάνες” και την περίεργη γλώσσα θα εύρισκε την ευτυχία και την ηρεμία…
Αύγουστος του 1923 στην Αλεξάνδρεια και η ζέστη αφόρητη… Επιτέλους είχαν φθάσει στον προορισμό τους..

Οι γονείς του συνέχεια τον βρίζανε και τον υποτιμούσαν. «Άχρηστος εγώ»;

Το γράμμα ενός μαθητής της έκτης δημοτικού που πρέπει όλοι να διαβάσετε!

Τις τελευταίες μέρες το παρακάτω γράμμα που δημοσίευσε πρώτη η Ελευθεροτυπία, κάνει το γύρο του διαδικτύου. Το γράμμα αντικατοπτρίζει ακριβώς τον τρόπο που ένα παιδί της έκτης δημοτικού σκέφτεται τη ζωή του.
Λόγια και σκέψεις που θα ταρακουνίσουν.
Διαβάστε παρακάτω το γράμμα!
«Ξημέρωσε. Νυστάζω. Δεν χόρτασα ύπνο. Ακούω τη φωνή της μαμάς. Τι θα κάνω τώρα; Θέλει να με βάλει να ξαναγράψω αυτή τη ρημάδα την ορθογραφία. Αφού όσες φορές και να τη γράψω, πάλι λάθη θα κάνω.
Είμαι ένας μπουμπούνας. Το’ πε κι ο μπαμπάς.

Συναισθηματικός εκβιασμός: Μία αόρατη μορφή κακοποίησης

Τί είναι ο συναισθηματικός εκβιασμός;
Πώς λειτουργεί;
Παραδείγματα συναισθηματικού εκβιασμού.
Πώς αισθάνονται τα «θύματα» του συναισθηματικού εκβιασμού;
Είμαι «θύμα» συναισθηματικού εκβιασμού;
Πώς να το αντιμετωπίσετε.


Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Να προσέχεις το βλέμμα περισσότερο απ’ τα λόγια

Να δουλέψουμε με τις πληγές μας αλλά να μην τις γλείφουμε∙ κινδυνεύουμε να διαστρέψουμε τις ηδονές μας. Η ψυχή είναι πανίσχυρη. Μην κολλάς! Μην κολλάς ούτε στην ψυχανάλυση, προορίζεται μονάχα για τις πληγές, για την ψυχή σου θα προχωρήσεις πιο πέρα, στην πνευματική περιπέτεια.
Για να σου δώσω να καταλάβεις, είναι σαν να πηγαίνεις σε έναν ορθοπεδικό γιατί έσπασες το πόδι σου. Ο ορθοπεδικός θα σου γιατρέψει το κάταγμα, δε θα σου μάθει όμως ούτε να βαδίζεις, ούτε ποιο δρόμο θα περπατήσεις, ούτε πολύ περισσότερο τον προορισμό. Η ευθύνη σου είναι αμεταβίβαστη.

Ο άνδρας ανακαλύπτει τον εαυτό του του Χαράλαμπου Παν. Πίσχου,

Ψυχολόγος, Ειδικός Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ψυχολογικού – Θεραπευτικού Κέντρου «Συναίσθηση»

Η ταυτότητα του άνδρα, με ό,τι πηγάζει από αυτήν, είναι μία ανθρώπινη στάση μέσα στην ψυχολογία, στην ιστορία και στην κοινωνική πραγματικότητα που δύσκολα θα μπορούσε να αμφισβητηθεί… Μέχρι τώρα.
Αν παρατηρήσει κανείς την πορεία του άνδρα από το παρελθόν μέχρι σήμερα, θα βρει αξιοσημείωτη κληρονομική συνέπεια στον χαρακτήρα, στη συμπεριφορά και στην προσωπικότητά του. Όλα αυτά, προέρχονται από τη φυσική του δύναμη.

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Μοναξιά γράφει ο Αθανάσιος Παληαναστάσης

«Ποτέ άλλοτε οι στέγες  των σπιτιών των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά η μία στην άλλη, όσο είναι σήμερα. Και ποτέ άλλοτε οι καρδιές των ανθρώπων δεν ήταν τόσο μακριά η μία από την άλλη, όσο είναι σήμερα» αναφέρει ο Αντώνης Σαμαράκης στην υπέροχη συλλογή διηγημάτων του «Ζητείται ελπίς».

Οικονομική κρίση, ανεργία, μελλοντική αβεβαιότητα, κακομεταχείριση, απόρριψη ή εκμετάλλευση από άλλους ανθρώπους, απόμακρες ανθρώπινες σχέσεις και ερωτικές απογοητεύσεις είναι μερικοί από τους βασικούς προβληματισμούς ενός ατόμου στην σημερινή κοινωνία που οδηγούν στο μονόδρομο… της μοναξιάς.

Η Συναναστροφή Με Τα Παιδιά

Αν επιτρέπεις στους νέους ανθρώπους της ζωής σου να είναι ο εαυτός τους, βοηθάς στο έργο τους. Και αυτά θα σ’ το ανταποδώσουν με το να σε βοηθήσουν να ξαναθυμηθείς πώς να Είσαι και εσύ ο εαυτός σου.
Ό,τι και αν προσπαθήσεις να τους μάθεις είναι χαμένος χρόνος, ξέρουν όλα όσα είναι να κάνουν.
Εσύ χρειάζεται να μάθεις από αυτά, και όχι αυτά από σένα. Άσε τα να σε καθοδηγήσουν στο καινούργιο και διευκόλυνέ τα με το να αποδέχεσαι τη χαρά και την ευλογία που σου φανερώνουν σε κάθε κατάσταση.

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Αν ήμουνα Θεός για μια μέρα

Αν ήμουνα Θεός για μια μέρα, όχι, δεν θα σε γέμιζα με πλούτη, αξίες και δόξα! Αν στα δώσω, θα τα χάσεις πολύ γρήγορα, γιατί δεν θα ξέρεις πως βγαίνουν. Θα σου έδειχνα τον πλούτο της προσωπικότητάς σου, την αξία της μοναδικότητάς σου και τη δόξα της ύπαρξής σου. Όταν τα δεις αυτά, μπορείς να αποκτήσεις ότι θέλεις!

Τα καλύτερα αποφθέγματα του Μαχάτμα Γκάντι

Ο Μαχάτμα Γκάντι είναι από τις αγαπημένες αναζητήσεις στο διαδίκτυο κυρίως για την Σοφία του και την ήρεμη δύναμη που ενέπνευσε. Διαβάστε με προσοχή όλο το άρθρο και θα βγείτε σίγουρα ωφελημένοι.
  
Δολοφονήθηκε το 1947 από ένα φανατικό ινδουιστή, λίγο μετά την
απελευθέρωση της χώρας.

 Ήρεμη Δύναμη
Ο Γκάντι και ο καθηγητής του

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Η Απάντηση στο χθεσινό άρθρο Περί Ευτυχίας (Αντωνία Σοφού)

Ο άνθρωπος γεννιέται ελεύθερος. Κυριολεκτικά ελεύθερος.
Γεννιέται γυμνός.
Γυμνός από φόβους.
Από ενοχές.
Γυμνός από προβλήματα.
Γεννιέται γεμάτος Αγάπη και φως. Χωρίς αλυσίδες στα πόδια του.
Αυτές, προκύπτουν στην πορεία.

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Αναζητώντας την ευτυχία

Το ζήτημα της ευτυχίας και πώς να την αποκτήσουμε. Να ένα από τα λίγα θέματα που απασχολεί όλους μας. Έχουμε περάσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας σκεπτόμενοι πώς να την αποκτήσουμε. Δύσκολα θα μπορούσαμε να βρούμε ένα περιοδικό χωρίς ιστορίες για την ευτυχία και πώς να τη βρούμε. Η λέξη «ευτυχία» παντού.
Και φυσικά οι έμποροι πήραν το μήνυμα. Ξαφνικά φάνηκε ότι η απάντηση στο αίνιγμα της ευτυχίας που είχε απασχολήσει φιλοσόφους για χιλιετίες λύθηκε -μπορούμε να την πάρουμε από το εμπορικό κέντρο.
Η τρέλα της ευτυχίας -ιδιαίτερα η εμφάνιση της «θετικής ψυχολογίας»- συνδυάζεται τέλεια με τις απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτικού καπιταλισμού.

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Η θεωρία της κατσαρίδας –

Η διδακτική ομιλία του Sundar Pichai
Σ’ ένα εστιατόριο, ξαφνικά μια κατσαρίδα πήδηξε και κάθισε πάνω σε μια κυρία που αμέσως άρχισε να φωνάζει έντρομη. Στο πρόσωπο της ήταν ζωγραφισμένος ο πανικός. Άρχισε να πηδάει κουνώντας και τα δύο χέρια της, προσπαθώντας απελπισμένα να ξεφορτωθεί την κατσαρίδα.
Ο πανικός μεταδόθηκε ακαριαία και σε όσους ήταν μαζί της εκείνη την ώρα.
Η κυρία τελικά κατάφερε να πετάξει την κατσαρίδα μακριά της, αλλά αυτή .. προσγειώθηκε σε μια άλλη κυρία παραδίπλα. Τώρα, ήταν η σειρά της άλλης κυρίας να αντιδράσει με τον ίδιο πανικό.

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Μήπως δεν επιτρέπουμε στα παιδιά μας να έχουν ελεύθερο χρόνο;

Τα τρία δυσκολότερα πράγματα είναι να κρατήσει κανείς ένα μυστικό, να λησμονήσει μια ύβρη και να διαθέσει καλώς τις ώρες της σχόλης του. – Χίλων

Εσείς δεν έχετε ελεύθερο χρόνο.
Τρέχετε όλη μέρα στο γραφείο και τις υποχρεώσεις σας και το βράδυ πέφτετε εξουθενωμένοι στο κρεβάτι…

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Πως να δείξω αγάπη;

Με πλησίασε ένας άντρας και με ρώτησε:
-Τι μπορώ να κάνω για να της δείξω ότι την αγαπώ και ότι θέλω να είμαι κοντά της και πάλι;
– Φύγε από το μυαλό σου και άφησε την καρδιά να σε οδηγήσει. Μόνο αυτή ξέρει να σου πει.
– Και αν αυτή δεν με δεχτεί;
– Πόσο σημασία έχει αυτό για εσένα; Γιατί θέλεις εγγυήσεις; Γιατί θες να δράσεις εκ του ασφαλούς; Η ζωή όπως και η αγάπη είναι ένα ρίσκο. Το παίρνεις και ακολουθείς την καρδιά σου. Και αν δεν πετύχεις το σκοπό σου, τουλάχιστον λες ότι προσπάθησες ολοκληρωτικά, με όλο σου το είναι. Κάνε το βήμα σου με ειλικρίνεια, σκέψου πόσο σημαντικό είναι να είσαι κοντά της και άφησε όλα τα σενάρια του νου στην άκρη.

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

«-Είναι άσχημα τα γηρατειά»,

Ο Γιώργος Ζορμπάς (που μάθαμε ως Αλέξη απ’ το μυθιστόρημα του Καζαντζάκη) έγραφε σ’ ένα γράμμα που είχε στείλει στον συγγραφέα και φίλο του:

«Τίποτα δεν φοβάμαι. Έχω παλέψει με θεριά. Έχω πολεμήσει και με τ’ αληθινά θεριά, τους ανθρώπους. Τα’ βαλα και με τα μεγάλα θεριά, τη θάλασσα και τη γη. Και το μεγαλύτερο θεριό, τη γυναίκα, την αγάπησα.
Θεούς και διαβόλους δεν φοβάμαι. Για τον θάνατο ούτε που με νοιάζει.
Τίποτα δεν φοβάμαι. Μόνο ένα: Τα γεράματα.

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!

Η αρχαία ελληνική ευχή της μάνας στον γιό, έξι λέξεις μόνο φωνήεντα!
O συγγραφέας Ζακ Λακαριέρ έλεγε:
«Στην Ελληνική υπάρχει ένας ίλιγγος λέξεων, διότι μόνον αυτή εξερεύνησε, κατέγραψε και ανέλυσε τις ενδότατες διαδικασίες της ομιλίας και της γλώσσης, όσο καμία άλλη γλώσσα».
Προσέξτε, λοιπόν, κάτι:

«OΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ», που σημαίνει: «Όπως η αυγή, γιε μου να είσαι πάντα!».
Έξι (6) λέξεις, δεκατέσσερα (14) φωνήεντα, μια φράση. Ούτε ένα σύμφωνο, σε μια πλήρη φράση! Σε ποια άλλη γλώσσα μπορεί να συμβεί αυτό; Μάλλον μόνον στην Ελληνική…
ΟΙΑ σημαίνει όπως
ΗΩ είναι η αυγή
Ω ΥΙΕ γιε μου

ΑΕΙ ΕΙ Να είσαι πάντα!

Δεν είμαι τέλειος γονιός! Και μου αρέσει!

Όταν είμαστε μικροί και φανταζόμαστε τον εαυτό μας ενήλικα, υποθέτουμε ότι μεγαλώντας θα ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας και θα τα κάνουμε όλα τέλεια. Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη και έρχεται να μας διαψεύσει και η ενηλικίωσή μας εγκαθίσταται σταδιακά συνοδευόμενη από ένα σωρό προβλήματα που πολλές φορές αδυνατούμε να επιλύσουμε, αλλά και ένα σωρό ελαττώματα που άλλες φορές δεν τα αντιλαμβανόμαστε και άλλες τα γνωρίζουμε αλλά απλώς δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε ή δεν επιθυμούμε να τα βελτιώσουμε.

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Αγάπη και ανάγκη να με αγαπούν Σ’ αγαπώ γιατί…

Αγάπη υπό προϋποθέσεις
Τι σημαίνει αγάπη;
Σ’ αγαπώ γιατί…
Σ’ αγαπώ γιατί κοντά σου οι ανάγκες μου καλύπτονται.
Σ’ αγαπώ γιατί μαζί σου αισθάνομαι πιο κοντά στον εαυτό μου.
Σ’ αγαπώ γιατί κοντά σου απολαμβάνω την ζωή.
Σ’ αγαπώ γιατί κοντά σου νιώθω ασφάλεια.
Σ’ αγαπώ γιατί κοντά σου αισθάνομαι ότι οι επιλογές μου είναι αποδεκτές.
Σ’ αγαπώ γιατί κοντά σου αισθάνομαι να αποχωρίζομαι σιγά σιγά την πανοπλία μου.

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Τι πρέπει να γίνει γράφει ο Γιώργος Θεοχάρης

Αγιορείτης ασκητής για Α.Τσίπρα: 
Μετά από τη μεγάλη σύγχυση που δημιουργήθηκε από την ακυρωθείσα επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Άθωνα κι όλα όσα γράφτηκαν ότι είναι ανεπιθύμητος από τους Αγιορείτες – κάτι που φυσικά δεν ισχύει καθώς μόνο 5 Μονές έχουν αυτή τη στάση-σκεφτήκατε ως ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ να απευθυνθούμε σε ενα γέροντα του Αγίου Όρους να μας καταθέσει την γνήσια άποψη του για το όλο ζήτημα που τίνει να εξελιχθεί σε κρίση ανάμεσα στις σχέσεις Μαξίμου- Καρυών .